Glädjande besked från ministern: Kostråden ska ta hänsyn till svenska förutsättningar

Palle Borgström
Palle Borgström

I dag, tisdag den 20 juni presenteras NNR23, Nordiska näringsrekommendationer. LRF har arbetat med frågan under ett par år och häromdagen meddelade regeringen att ge Livsmedelsverket ett bredare uppdrag.

Palle Borgström, riksförbundsordförande LRF,  hur reagerade ni på regeringens besked?

- Det var glädjande och en näringspolitisk framgång efter det hårda arbete som både regioner och branscher har lagt ner i den här viktiga frågan. LRFs bedömning i frågan bekräftades ju också av Jordbruksverket och KSLA som drog liknande slutsatser. Det ger en enighet och kraft i det fortsatta arbetet med de svenska kostråden.

Varför var regeringens besked så viktigt för LRF?

- Kriget i Ukraina har satt fokus på nödvändigheten av stärkt livsmedelsförsörjning. Kostråden påverkar svenska livsmedelsproduktionen, därför är det viktigt att kostråden integreras med den svenska livsmedelsstrategin. Det är något som vi inom LRF har påtalat under en lång tid. NNR-rekommendationerna riskerar dessutom att göra Sverige mer importberoende, vilket skulle försämra den svenska beredskapen.

Vad händer nu?

- Genom regeringens beslut ges nu en möjlighet att komplettera bristerna i NNR-arbetet. Kostråden behöver också ta hänsyn till svensk livsmedelsberedskap, både i fredstid och kristid. Därför behöver arbetet ske i nära dialog med andra berörda myndigheter och näringslivet. Här är LRF naturligtvis bereddda att bidra på bästa sätt. Primärproducenterna, liksom LRFs sakkunniga, har värdefull kompetens inom hållbarhetens alla dimensioner. Det är också betryggande att generaldirektören för Livsmedelsverket har förklarat att kött och mejeriprodukter är fortsatt viktiga näringskällor i Sverige.

De svenska kostråden ska uppdateras - Regeringen.se

Debatt (aftonbladet.se)