Givande förmiddag med hövdingen

landshövdingen halland
Landshövdingen Anders Thornberg ute på naturreservatet Ljungheden i Mästocka. Foto: Mathilda Clausén Wingårdh.

Under en solig förmiddag samlades skogsägare och LRF-representanter för att välkomna Landshövdingen Anders Thornberg till naturreservatet Ljungheden i Mästocka. Med spännande diskussioner om skogsproduktion, viltfrågor och naturskydd blev dagen en unik plattform för att lyfta viktiga frågor som påverkar vårt brukande av landets resurser.

LRF Halland och Södra bjöd ut Landshövdingen Anders Thornberg till Ljungheden i Mästocka.  Ann Charlotte Larsson och Jonas Bäckman, båda Södra-ordförande i var sitt skogsbruksområde, var värdar för mötet. 

Dagen började med presentationsrunda och LRF och Södra informerade i stora drag om vad vi och våra medlemmar gör.  

Anders berättade att han är medlem i LRF och skogsägare sedan 5 år tillbaka, men hade aldrig varit på ljungheden.  

- Kaffe och smörgås serverades samtidigt som jag berättade varför vi ville börja mötet på naturreservatet. Platsen visar Halland för drygt 100 år sedan, säger Mathilda Clausén Wingårdh. 

Enligt uppgifter från Britta Pettersson fotograferades en varg vid Björsjön i fredags, mitt på ljusa dagen cirka 200 meter ifrån platsen vi befann oss på. Det blev därför ett naturligt tillfälle att ta upp den problematiken direkt. 

- Efter en 1/2 timma förflyttade vi oss vidare till min fastighet där jag förberett en slinga på 1,8 km i skogsmiljö. Vi fick många bra frågor och upplevde ett stort engagemang ifrån vår Landshövding. Skogsproduktion och viltfrågor var det som dominerade men vatten/dikning blev också nämnt eftersom fastigheten består till 30 % av mossmarker, säger Mathilda Clausén Wingårdh.  

Förmiddagen avslutades med fältlunch mitt på en bro. Att det var uppskattat framgick när Anders sa att detta var den bästa lunchen han fått sedan han tillträdde som landshövding.  

- Det kändes jättebra att få möjlighet att under 3 timmar få samtala om dessa viktiga frågor som påverkar oss i vårt brukande, säger Mathilda Clausén Wingårdh.  

landshövdingen halland 2
Lunch ute i det fria, fr v. Jonas Bäckman Södra, Landshövdingen Anders Thornberg, Mathilda Clausén Wingårdh, LRF och Ann Charlotte Larsson, Södra. Foto: Anders.