Gävleborg rovdjursinformation sommaren 2024
2024-07-15
Betessäsongen för våra tamdjur är här. I sämsta fall kan det också innebära rovdjursangrepp. Här har vi samlat information som kan vara användbar för dig skulle du drabbas.
LRF Gävleborg har sammanställt information om vad du som tamdjurshållare bör tänka på och hur du kan agera vid rovdjursangrepp på tamdjur.
Betessäsongen för våra tamdjur är här. I sämsta fall kan det också innebära rovdjursangrepp. Vi vill betona vikten av att du direkt rapporterar alla observationer och indikationer på rovdjur på skandobs.se.
Rovdjursangrepp på tamdjur
Om du misstänker att du fått rovdjursangrepp på tamdjur kontakta omgående en besiktningsman från länsstyrelsen i Gävleborg:
Under kontorstid: 010-225 10 00
Utanför kontorstid: 010-225 12 50
Vid närgångna rovdjur ska du vända dig till polisen i första hand.
Flytta inte döda djur eller trampa runt på platsen. Täck gärna djuret/djuren med en presenning
Ta hand om och säkra övriga djur, kontakta veterinär vid behov.
Läs mer om Viltskador | Länsstyrelsen Gävleborg (lansstyrelsen.se).
Jaktförordningens § 28
Under pågående rovdjursangrepp finns också rätten att skydda tamdjur på eget initiativ enligt 28 paragrafen jaktförordningen.
Jaktförordningens § 28: ”Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret.
Rovdjur som avses i första stycket får dödas av en tamdjursägare eller vårdare för att skydda tamdjuret:
- när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående,
- om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur, eller
- om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där.”
Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.
Det måste skjutas två skott, ett för att försöka skrämma, om inte det hjälper har du rätt att avliva vargen eller annat rovdjur.
Muntligt avtal gäller med till exempel granne eller jaktlag som med statligt jaktkort och giltig vapenlicens kan använda sig av § 28 för att skydda dina djur.
Anmäl till Länsstyrelsen: Den som har dödat eller påskjutit ett rovdjur med stöd av denna paragraf ska anmäla händelsen till Länsstyrelsen.
LRFs sakområden
Läs mer och prenumerera på LRFs sakområdessida: Varg.
Prenumerera på ett sakområde för att få ett notismejl när vi publicerar nytt innehåll som intresserar dig. Se våra sakområden.
Eleonore Marcusson
Vice Regionchef LRF Mitt
010-184 42 35