Gässen åt upp en fjärdedel av skörden

Pontus Widell, 2024

Adam Isberg i Vallda utanför Kungsbacka har de senaste åren haft ökande problem med gäss. Trots ihärdiga försök att få bort fåglarna åt de i år upp mer än 25% av spannmålsskörden. Nu hoppas Adam på ett högre jakttryck och varnar andra lantbrukare för den explosionsartade ökningen.

Längs med kustbandet i Halland har problemet med viltskador från gäss varit närvarande under en lång tid. Men i takt med att gås-stammen växer sig starkare har skadorna blivit alltmer vanliga även för lantbrukare på flera håll, och längre in, i landet. Adam Isberg i Vallda utanför Kungsbacka har under åren på gården sett hur gässen, och problemen de medför, ökat explosionsartat. I år åt gässen upp totalt 20 av 70 hektar spannmål på Adams marker. Detta trots att han vidtagit flera olika åtgärder.  
 
- Vi har tidigare haft problem med gris och även om det i viss mån fortfarande är ett problem har jägarna här lyckats få ner stammen lokalt. I jämförelse är gåsen mycket svårare att hantera. Dels går det ju inte att stänga dem ute och sedan har gås inte alls samma jaktstatus. Vi har bland annat försökt med åtgärder som staket mot vattnet för att skydda mot gässlingar, vi har testat att sätta upp draperier vid en bro för att förhindra att de simmar in den vägen och sedan har vi såklart försökt skrämma bort dem på en mängd olika sätt men i slutändan räcker det inte till. För att få bukt med problemet måste jaktstatusen på gås upp och stammen ner till en hanterbar nivå, säger Adam Isberg.

Få upp jaktstatusen 

I ett försök att minska problemen satsar Jägarförbundet och Naturvårdsverket nu, precis som Adam föreslår, på att få upp jaktstatusen på gås. Detta genom utbildningar och andra initiativ. En satsning Adam ser på med stor förhoppning. Samtidigt påpekar han att myndigheterna borde uppmärksammat och tagit tag i problemet tidigare.  
 
- Lösningen på problemet sitter som sagt framför allt i att få upp jaktstatusen. Dels för jaktformen i sig men även för köttet. Därför är de satsningar som Jägarförbundet gör i form av utbildningar, framtagning av recept med viltkockar och så vidare väldigt välkomna. Förhoppningsvis kan man även hitta sätt att underlätta hanteringen av köttet. Jag hade gärna sett någon slags viltstationer där man kan lämna in gässen för att få mer automatiserad hantering av köttet. I förlängningen hade jag också gärna sett ett införande av skottpeng men det känns ganska långt borta just nu. Hursomhelst är det välkommet att Jägarförbundet tag i problemet men samtidigt som jag är tacksam för det kan jag inte låta bli att tycka att våra myndigheter borde uppmärksammat och tagit tag problemet mycket tidigare. Då hade vi inte behövt vara i den situationen vi är i nu, säger Adam.

jämförelse före och efter gässen
Jämförelse före och efter. Foto: Adam Isberg.

Bra att tänka på 

I väntan på att jaktstatusen går upp och vi får ett större jakttryck på gäss tipsar Adam andra lantbrukare om vad som kan vara bra att tänka på för att förhindra gässens förödande spridning.  

- Det kanske säger sig själv men hur man skriver arrendeavtalen är ju såklart bra att tänka på. Exempelvis för att ha möjligheten att ta in folk utifrån för skyddsjakt. Men det viktigaste är nog att man tar problemet på allvar och tar tag i det i god tid. När man upptäcker att man har 5–6 gäss på en åker tänker man kanske inte att det är något problem men av egen erfarenhet vet jag att antalet kan öka väldigt snabbt. Allra bäst är nog att förebygga problemet innan uppstår. Gässen etablerar sig numer inte bara längs kustbandet utan rör sig inåt landet. Har man inte problem idag kommer man förmodligen få det tids nog. Därför tycker jag man ska prata med de jägare man arrenderar ut till för att få i gång en dialog i förebyggande syfte, avslutar Adam.


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28