“Gårdsförsäljning ger mersmak till svensk ost“
2024-05-27
Den 27 maj är det Ostens dag. Ulrika Åkesson, hållbarhetsexpert på LRF Mjölk, driver även Bryggeriets Ostkällare i Götene på deltid.
Hur firar du Ostens dag?
– Vi började redan i lördags genom att ha en ost- och vinprovning på Nuntorp gård där jag presenterade några svenska ostfavoriter från vår egen Ostkällare, som gräddost gjord på opastöriserad helmjölk av simmenthalkor från Skaraborgstrakten och källarlagrad Svecia ystad på ölandsmjölk.
Hur viktigt är det att ha en Ostens dag?
– Det är jätteviktigt, framför allt i dessa tider där livsmedelsberedskapen blir allt viktigare. Att göra ost av mjölken är ett sätt att hushålla med råvaran, dels för att det går åt 10 liter mjölk till 1 kg ost, dels för att den kan sparas i flera år. Vi har en bredd av ostar i Sverige som behöver ges mer utrymme än bara på frukostbordet. Den måste även få plats i finrummet och på avsmakningsmenyn.
Landsbygdsminister Peter Kullgren har utmanat alla att prova nya svenska ostar. Vad är ditt tips till att vi ska få fler att äta svensk ost?
– Det är ett bra initiativ av ministern eftersom vi under de senaste 25 åren har en sjunkande svensk marknadsandel. Endast 4 av 10 ostar som köps i butikerna är svenska och den andelen måste höjas. Här har vi alla inom LRF ett ansvar att ladda ostansvariga i butikerna med spännande stories och kunskap om svenska ostars olika smakkaraktär.
Vad är den senaste osttrenden?
– Det är att kombinera ost och dryck från samma trakt, till exempel must på svensk frukt.
Hur viktig är frågan om gårdsförsäljning av alkohol för ost-Sverige?
– Väldigt viktig! Jag pratar gärna om terroir på samma sätt som sommelierer. Smaken av en plats är något vi ofta har med i våra presentationer. Vi märker att det väcker intresse hos våra kunder och det öppnar upp för samarbeten kring lokal mat, vilket är positivt för landsbygds- och destinationsutveckling i Sverige. Det blir en arena där vi ännu en gång kan lyfta fram de lokala mervärdena och det rika svenska jordbrukslandskapet.
Slutligen, vilken är din favoritost?
– Jag vill inte begränsa mig till att äta en sorts ost i ett land som på 1970-talet benämndes som världens mest hårdostrika land av den franska författare Christian Plume. Men om du är påstridig skulle jag vilja se en renässans för Svecia. Den representerar så mycket av vår svenska ostkultur. Den är grynpipig och har den välkända syrligheten som många svenska ostar har. Och den är fantastisk att lagra länge.