Gården som fick utmärkelsen årets nötköttsföretag i Västernorrland

Tina Näslund och Fredrik Rosenblom med Fredriks pappa Karl-Emil Rosenblom och Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrlands regionstyrelse som delade ut utmärkelsen.
Tina Näslund och Fredrik Rosenblom med Fredriks pappa Karl-Emil Rosenblom och Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrlands regionstyrelse som delade ut utmärkelsen.

Lantbruket på Idbyn 226 i Arnäsvall, har av LRF Västernorrland utsetts till Årets nötköttsföretag 2024. Gården drivs Fredrik Rosenblom med hjälp av sambon Tina Näslund.

Gården som var en mjölkgård fram till 1992 drevs från början av Fredriks pappa Karl-Emil Rosenblom och Fredriks farbror. Så småningom valde man att gå över till dikor och när farbrorn gick i pension 2004 började Fredrik jobba där.  2011 tog Fredrik över driften själv och det fanns då ett 70-tal dikor på gården.

Förödande brand tvingade familjen att fatta beslut

2019 drabbades gården av en förödande brand och stallet brann ner till grunden. 
– Det var en tuff tid nu när man ser tillbaka på det. Men inga djur brann inne, vi han få ut alla djur i tid, berättar Fredrik.
Familjen tvingades då att fatta beslut om fortsatt drift eller inte. Man såg dock fler fördelar än nackdelar med en fortsatt drift och våren 2024 stod ett nytt stall klart på plats med 100 dikor. Pandemin och de höjda kostnaderna på byggmaterial gjorde dock att byggnationen blev mer kostsam än vad man räknat med och det finns fortfarande en del investeringar man hade velat göra för att underlätta och effektivisera arbetet på gården. 
– På sikt finns det planer på att installera kamerabevakning av hela stallet för att kunna hålla koll på kalvningarna, säger Fredrik.
Lantbruket har idag ett 60-tal dikor och några avelstjurar. När de fyllt stallet med dikor så kommer runt 90 kalvar att födas per år och kommer sedan att säljas vidare som livdjur till uppfödare. På gården brukar man 200 hektar mark och utöver Fredrik så arbetar sambon Tina halvtid på gården och halvtid på en närliggande mjölkgård.

Årets nötköttsföretag i Västernorrland 2024; Tina Näslund och Fredrik Rosenblom

Nomineras till riksutmärkelse

Utmärkelsen Årets nötsköttsföretag i Västernorrland innebär samtidigt en nominering till utmärkelsen på riksnivå. Den delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter i november. Årets tema är företag som bland annat bygger eller har byggt innovativt för framtidens behov med hållbarhet, miljö, rationell drift där ledning, smittskydd, arbetsmiljö och djuromsorg är i fokus. 

LRF Västernorrland anser att lantbruket på Idbyn 226 i Arnäsvall är ett värdigt företag inom denna kategori. På lantbruket har man visat på stark framtidstro och utvecklingsbenägenhet 
trots en svår brand och några tuffa år i bagaget. Man har lyckats återställa gården och har investerat i ett nytt stall som rymmer 100 dikor. Planer på att installera kamerabevakning av hela stallet finns. Vilket gör det möjligt att kontrollera kalvningen och effektivisera arbetet på gården

 

Diko med kalv.
Diko med kalv.