Går det kombinera solceller och växtodling?

Omslagsbild agrovoltaisk invigning
Foto: Pontus Widell.

Huruvida man ska eller inte ska ta åkermark i anspråk för solceller och energiproduktion har de senaste åren varit en omdebatterad fråga. Nu försöker man i Hova göra ett försök att kombinera växtodling med solceller i Sveriges första storskaliga agrovoltaiska solpark.

Ska man ta åkermark i anspråk för energiproduktion? Ska man ha åsikter om vad någon annan gör med sin mark? Är det rimligt att man får sämre betalt för att odla spannmål än att producera energi? Frågorna är många och åsikterna går isår när det kommer till den omdebatterade frågan om solceller på åkermark.

I Hova, Gullspångs kommun, inleds nu ett försök med potential att göra både förespråkare och motståndare till lags genom att kombinera växtodling med energiproduktion i Sveriges första storskaliga agrovoltaiska solpark. 

Parken som är ett samarbete mellan Ekoväx, Svea solar och Ljusgårda ska på en storlek av 13 hektar generera 8 GWh per år, motsvarande en årsförbrukning av el hos 1600 villor, samtidigt som man kommer odla raps, vete och vall mellan raderna av solpaneler. Elen som produceras ska sedan användas av företaget Ljusgårda som vertikal-odlar sallad inomhus några mil bort, i Tibro.

Pontus Widell, 2024
Muharrem Demirok, Centerpartiet och Gustav Bäckström, vice regionordförande LRF Västra Götaland. Foto: Pontus Widell.

Innehållsrik invigning

Den 19 september invigdes parken inför cirka 60 deltagare som samlats för att få höra mer om satsningen. Invigningen inleddes med korta anföranden från respektive samarbetspartner i projektet. Dessa följdes av ett tal från Centerpartiets ledare Muharrem Demirok som lovordade projektet och poängterade att satsningar som dessa, utöver att bidra till en mer stabil elmarknad i Sverige, också kommer innebära ytterligare ett ben att stå på och en möjlighet för svenska lantbrukare att få bättre lönsamhet. Slutligen, innan deltagarna lotsades runt på en guidad tur i parken, ägde också ett panelsamtal rum. Bland representanterna i panelsamtalet fanns LRF Västra Götalands vice regionordförande Gustav Bäckström. När det kommer till diskussionen om solceller på åkermark lyfter Gustav vikten av äganderätten.

- Åkermark blir det ju inte mer av så det är klart att vissa är kritiska emot att man tar den marken i anspråk för att producera energi. Från LRF Västra Götalands sida anser vi dock att äganderätten är viktigare och att det är upp till markägaren att avgöra vad man vill använda sin mark till och hur man bäst skapar lönsamhet i sin verksamhet. Men att det är en omdebatterad fråga gör ju att det blir extra intressant att se utfallet av just den här satsningen som åtminstone i teorin ska kunna innebära det bästa av två världar. Det ska bli väldigt kul att se hur man lyckas med maskinkörning, markberedning och odlingsekonomin, säger Gustav. 

Pontus Widell, 2024
Emil Olsson, lantbrukare på Slätte gård och VD på Ekoväx. Foto: Pontus Widell.

En spännande utmaning

Parken kommer vara en del av forskningsprojektet SOLVE som undersöker hur solenergi och livsmedelsproduktion bedrivas tillsammans för att maximera nyttan av marken. Emil Olsson, lantbrukare på Slätte gård och VD på Ekoväx, är den i projektet som äger marken och står för odlingsexpertisen.

- Det blir en ganska traditionell växtföljd med vall, raps och vete. Vi vet ju redan att det kommer bli ett bortfall på cirka 20% av arealen men därutöver ska det bli spännande att se hur det växer. Sedan blir det intressant att se hur det kommer gå med körningen. Allt är ju enklare med en fyrkant utan hinder men nu uppstår ju diverse utmaningar i form av att inte kunna köra på diagonalen, att inte kunna plöja och så vidare. Men det ska förhoppningsvis gå vägen ändå. Vi börjar med ett mindre fält och ser hur det utvecklas, skulle det fungera bra kan det absolut bli aktuellt att utvidga, säger Emil.


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28