Fyra godkända hingstar på Broddarp!

Linda Ulvebro omgiven fyra av sina ardennerhästar.
Linda Ulvebro med fyra av sina ardennerhästar. Foto: Petra Wirtberg.

Linda Ulvebro och Håkan Gustavsson bedriver entreprenadverksamhet, köttdjursuppfödning med ca 400 djur och hästuppfödning av ardenner på gården eller gårdarna i Broddarp. Just nu finns det 14 hästar på gården, varav fyra godkända hingstar. Och idag blir det fokus på deras hästverksamhet!

För er som inte funderat så mycket på häst- och hästverksamhet skulle jag säga att det är mycket unikt att en ägare har fyra egna godkända hingstar på gården samtidigt.

På senaste avelsvärderingen på Grevagården den 24–26 mars, blev hingsten Kurir uppgraderad till värdebokstav A. (när hingstar kommit upp i ett visst antal avkommor som är bedömda med klass 1, gås detta igenom både diplomston och för avel godkända söner hur de står sig i förhållande till rasens medeltal. Nästa steg på uppgraderingen blir Elit och superelit.)

Linda hade även med sig fyraåriga hingsten Aston som placerade sig på 3:e plats av 8. Han är efter Lindas första egna hingst Sarek som i år fyller 21 år. De båda hingstarna representerar en ”udda” hingstlinje och är viktig för rasens bredd att den förs vidare.

Linda älskar ardennerhästar och i synnerhet hingstarna, hästintresset kom tidigt och hon var mycket med sin pappa Alf som hade som mest fyra ardennerhästar på gården. Linda minns att pappan ville fotografera alla hästarna på samma bild, då han trodde att så många hästar skulle det aldrig bli på gården igen.

Den stora stohagen gränsar till hingsten Kurirs hage, men det är inga problem att hålla hästarna jämte varandra i hagarna, Linda har god pli på dem och strömmen i tråden är hög!

Ardennern Rejäl, headhuntad som pukhäst

Ardennerhästen är känd för sitt trevliga temperament, de är starka, kloka och allsidiga. Dagarna runt mitt besök på gården blev en svensk ardenner vid passande namn Rejäl, uppfödare Kristina ”Sally” Danielsson, ”headhuntad” som pukhäst till beridna högvakten i Stockholm. Det blir fin marknadsföring av ardennerhästen.

Fakta om den Svenska Ardennerhästen

Till vårt land infördes år 1873 de första Ardennerhästarna. Greve C.G Wrangel införskaffade tre hingstar från Ardennerna till ett värmländskt hingstbolag. Året efter 1874 importerade han två ston till Blomberg i Skaraborg. Därmed var grunden lagd till vårt första och äldsta svenska ardennerstuteri.

Hästarna kommer ifrån Ardennernas högland, beläget i sydöstra Belgien på gränsen mot Frankrike. Dessa hästar kallades också på den tiden ”Bergsardenner”. De var små, sega, hårda och rörliga hästar, vilka vid korsning visade sig passa väl ihop med vårt svenska hästmaterial. Det dröjde inte länge innan ardennerhästen erövrat större delen av södra och mellersta Sverige.

År 1900 hade vi 700 000 hästar i Sverige, de flesta arbetshästar.

Den första traktorn kom till Sverige 1905 men på 50-talet användes hästen fortfarande ganska frekvent i lantbruket. Men på några decennier tog traktorn över och på 1970-talet fanns det cirka 70 000 hästar kvar. Nu uppskattas det att vi har 355 500 och då främst fritidshästar.

Ardennerhästföreningen är en mycket aktiv förening och intresset för rasen ökar hela tiden. Och i år blir det något extra. Ni som vill se dessa vackra hästar på nära håll får bege er till Hellekis Säteri, Götene då blir det uppvisningar, tävlingar i bruksridning och körning, shower och bankett.

Jubileumshelg på Hellekis Säteri 11–13/8 - Svenska Ardennerhästen firar 150 år samt stor riksutställning.


Petra Wirtberg
regional folkrörelseutvecklare LRF Väst
petra.wirtberg@lrf.se 
072-744 06 52

Broddarps ardennerhäst
Hingsten Kurir. Foto: Petra Wirtberg.
5 ardennerhästar i hage
Här ser ni några av gården Broddarps ardennerhästar. Foto: Petra Wirtberg.