FSC® behöver anpassas för ett förändrat klimat 

Ester Sorri
Foto: Ester Sorri.

DEBATT: För många skogsägare är det en självklarhet att vara medlem i FSC®. En standard och certifiering som har utvecklats för att säkerställa ett ansvarsfullt och hållbart skogsbruk, där bland annat kolinlagring och mångfald främjas. Men i takt med klimatförändringar riskerar FSC®-certifieringen att bli kontraproduktiv.

Denna text är ursprungligen en debattartikel som publicerades i tidningen Land Skogsbruk 31 maj.  

I dagsläget tillåter FSC® endast nyanlagda bestånd med främmande träslag efter 1994 på högst 5% av det certifierade markinnehavet. Vilket i praktiken bidrar till att öka en redan hög procentuell andel av våra tre vanligaste trädslag – gran, tall och björk. Samtidigt ser vi i takt med ett förändrat klimat allt större risk för insektsangrepp, sjukdomar, svamp, stormar, torka och kraftig nederbörd. De senaste åren har exempelvis gigantiska områden i Mellaneuropa och Nordamerika drabbats av insektsangrepp med katastrofala följder. En lärdom man kan dra av detta är att det kan vara riskabelt att lägga alla ägg i en och samma korg. 

Skogen har en lång omloppstid och vi bör redan idag ta höjd för hur klimatet kan komma att se ut om 50 –75 år. De plantor vi sätter idag är de träd som skall stå pall klimatet i slutet av detta århundrade. Ska skogen även i framtiden vara en av våra främsta tillgångar bör vi öka mångfalden av trädslag och därmed även riskspridningen. För miljöns, samhällets och framför allt framtidens enskilda skogsägares skull.  

Genom att anpassa certifierings-reglerna och tillåta en högre procentuell andel föryngring av främmande träslag skulle FSC® kunna vara en viktig pusselbit i att göra det svenska skogsbrukets framtid mindre sårbar. För när ett stort antal skogsägare får större individuell frihet att anpassa sitt skogsinnehav till kommande utmaningar ökar sannolikheten att vi även i framtiden kan räkna med skogen som en av våra största resurser.    

Mathilda Clausén Wingårdh
styrelseledamot i LRF Halland och medlem i Södra