Från skogen till gården: Marcus och Karin Klevegårds resa mot ett småskaligt, hållbart lantbruk

Att bygga upp ett lantbruksföretag från grunden är sällan en spikrak väg. För Marcus Klevegård från Vislanda har det varit en resa fylld av utmaningar, men också av kloka beslut och en stark vilja att skapa en hållbar verksamhet. Från att ha vuxit upp på gården och utbildat sig till skogsmästare, till att idag driva ett lönsamt företag med skogsbruk, ekologisk köttproduktion och hästverksamhet – här berättar han om hur allt började, de problem dom stötte på och hur dom löste dem.

Från skogsmästare till gårdsägare
Marcus väg till att bli lantbrukare var inte helt självklar. Efter skogsmästarutbildningen i Skinnskatteberg började han arbeta på Mellanskog i Uppsala och trivdes bra med det. Men ödet ville annorlunda.

– Det var egentligen stormen Gudrun som gjorde att jag kom hem, säger Marcus. När stormen slog till var jag hemma på besök. När jag vaknade upp på morgonen efter och såg all förödelse tog jag beslutet att stanna kvar och hjälpa till med att ta hand om vindfällena. Det blev som en sorts terapi, både för mig och pappa. 

Med tiden blev det naturligt att ta över gården och 2009 genomförde han ett halvt generationsskifte där han tog över sin mammas andel. Tre år senare flyttade han och hans fru Karin till gården och då började planerna på att bygga upp en egen verksamhet ta form.

Från mjölkkor till ekologisk köttproduktion
Gården hade tidigare haft mjölkproduktion med ca 30 kor, men den lades ner på 1980-talet. När Marcus tog över fanns det en mindre köttdjursbesättning. Han och Karin började fundera på hur de ville forma sin verksamhet.

– Jag är egentligen skogsmänniska, och intresset för jordbruk har inte varit lika starkt. Men när vi flyttade hit kände vi att vi ville göra något mer av gården. Karin är väldigt intresserad av hästar, så det blev naturligt att även inkludera dem.

De valde att satsa på ekologisk och KRAV-certifierad köttproduktion. Inspirerade av betesdrift i Ravlunda, där djuren rör sig fritt ute året om, ville de skapa en hållbar lösning där djuren lever så naturligt som möjligt. Men vägen dit var inte helt enkel.

Motstånd från myndigheterna
När Marcus och Karin började planera sitt system för ekologisk betesdrift och ville söka förprövning och investeringsstöd från länsstyrelsen stötte de på patrull.

– Vi åkte in till länsstyrelsen med våra planer, men fick höra att vårt system var "helt orimligt". De sa att vi skulle bygga en ny ladugård för åtta, nio miljoner istället. Vi blev helt ställda. Personen som sa det hade aldrig ens varit på vår gård.

Besvikna och frustrerade gick de därifrån till ett av stadens café för att samla tankarna. Efter en stund ringde tjänstemannen på länsstyrelsen tillbaka och till och med bad om ursäkt för att mötet och samtalet inte vart bra, och den här gången möttes de av ett mer positivt bemötande.

– Plötsligt gick det att hitta lösningar, och vi kunde få stöd för att bygga om våra befintliga byggnader istället för att bygga nytt. Det var en otrolig lättnad.

Ett småskaligt och hållbart lantbruk
Genom att använda den gamla mjölkladugården och anpassa den till en modern lösning med ligghallar och djupströbädd, kunde de skapa ett ekonomiskt hållbart system utan stora lån.

– Vi har hela tiden tänkt att jordbruket ska bära sig självt. Vi vill inte behöva avverka skog för att finansiera ett olönsamt jordbruk. Det har varit en viktig filosofi för oss.

Idag består gården av 220 ha skog. Utöver skogen så brukar vi 120 ha där vi arrenderar 85 ha och 35 ha är vårt eget. Av de 12 ha är 70 % bete och 30% vall. Totalt finns 30 dikor och 10 tackor samt 10 hästar på gården.

Totalt finns 30 dikor och 10 tackor samt 10 hästar i hästverksamheten.

Sedan 2015 säljer de även köttlådor direkt till konsumenter, något som blev en stor framgång under pandemin när efterfrågan på lokalproducerat kött ökade kraftigt.

– I början var det lite kämpigt att hitta kunder, men nu säljer vi nästan allt direkt till privatpersoner och har sällan något över till restauranger.

Ett stort hinder – bristen på små slakterier
Trots framgångarna med köttlådorna har en stor utmaning varit slakterifrågan. När Marcus började sälja köttlådor fanns det flera mindre slakterier i Kronobergs län. Idag har nästan alla stängt.

– Vi måste köra våra lamm till Kalmar för slakt och sedan vidare till Fagerhult för styckning. Det är inte klokt – vi föder upp djuren ekologiskt, men sen ska de fraktas flera timmar innan de kan styckas.
Marcus menar att detta är en stor brist i livsmedelssystemet.

– Det är precis tvärtom mot vad vi borde göra. Vi borde ha fler småskaliga slakterier, inte färre. Det borde finnas ett enklare regelverk för små slakterier så att det blir lättare att driva dem.

Hästarna – ett viktigt komplement till helheten
Förutom köttproduktionen är hästarna en viktig del av verksamheten. Karin driver en hästutbildning och håller ridskola med de 10 hästarna på gården.

– Det finns ingen aktiv ridskola i Vislanda, så efterfrågan är stor. Vi har alltid kö till grupperna. Dessutom är det en bra kombination med betesdriften eftersom hästarna hjälper till att hålla markerna öppna.
Marcus råd till unga lantbrukare

När Marcus ser tillbaka på sin resa, vad skulle han då ge för råd till unga som vill starta eget inom lantbruk?

  1. Utgå från dina förutsättningar – Titta på vad du har att jobba med istället för att försöka kopiera andras lösningar.
  2. Hitta en nisch – Att satsa på en specifik inriktning som fungerar på just din gård kan vara nyckeln till lönsamhet.
  3. Använd befintliga byggnader – Många gårdar har gamla ladugårdar som kan anpassas istället för att bygga nytt.
  4. Var beredd på motstånd – Myndigheter och regelverk är ibland mer anpassade för storskaliga lantbruk, men ge inte upp om du tror på din idé.
  5. Satsa på direktförsäljning – Att sälja direkt till konsument ger bättre marginaler och skapar en starkare relation med kunderna.

Varför är Marcus medlem i LRF?
För Marcus har medlemskapet i LRF varit en självklarhet.

– Jag tror på samverkan. Vi är så få lantbrukare idag att det är viktigare än någonsin att vi har en stark organisation som driver näringspolitiken för oss. LRF gör ett otroligt viktigt jobb, och jag skulle aldrig ha tid att själv kämpa för de här frågorna på samma sätt.

Framtiden ser ljus ut
Idag driver Marcus och Karin en lönsam och hållbar verksamhet där de kan leva på gården och arbeta med det de tycker om. Med rätt strategi och beslutsamhet har de visat att det går att skapa en lönsam och hållbar verksamhet även på en mindre gård – så länge man tänker smart och håller fast vid sin vision.

– Vi lever vår dröm. Det har inte varit lätt, men det har varit värt det.