Från höhässjning till toppmodern mjölkföretagare

Tage Karlsson Guldmedaljen
1985 tog Tage Karlsson över gården Nycklerör utanför Tidaholm, som funnits i släkten sedan 1921.

Han har en 100-tonnare, har fått flera priser på utställningar och ligger i topp vad gäller exteriör bedömning för Holsteinkor. Nu kan Tage Karlsson från Tidaholm även lägga till guldmedaljör på sitt cv.

– Att få guldmedaljen? Ja, det är väl ett ålderstecken … Nä, skämt åsido, det är mycket roligt att få en utmärkelse för så många år av god kvalitet! Det är ett lagarbete vi har lyckats med och då gäller det att ha god styrning och goda rutiner hela vägen från fält till mjölktank, säger Tage Karlsson. 

Tidigt intresserad av arbetet på gården

Gården Nycklerör utanför Tidaholm är en släktgård från 1921. Tage Karlsson tog över efter en farbror 1985, och därmed inleddes en rejäl utvecklingsresa. Då var driften gammaldags – höet hässjades fortfarande och ladugården hade 16 kor. I etapper moderniserades och utökades gården, och i dag har han ett hundratal kor. De går i ett lösdriftsstall med robotmjölkning, som byggdes 2008, och året därpå lade han om till ekologisk produktion.

– Även om jag växte upp inne i samhället blev jag tidigt intresserad av gården, och jag hjälpte även till hos några fastrar som hade mjölkkor. Jag trivs med friheten och att man hela tiden utvecklas. Det är roligt att bygga, det är roligt med djuren, och det är roligt med växtodling och skogsbruk.

Nästa stora byggprojekt är redan på gång – en ny ladugård för ungdjur, sinkor och kalvar. Bra förutsättningar för både djur och människor gör jobbet roligare för alla inblandade, konstaterar Tage Karlsson. Hans entusiasm har gått i arv till sonen Oskar Karlsson, som också arbetar på gården och har vidareutbildat sig till driftledare. Tre dagar i veckan tar de in en lantbruksarbetare med egen firma, och två dagar i månaden får de hjälp av avbytartjänst.

– Vi är flera som är delaktiga i gårdens resultat. För mig gäller det att hålla i styrpinnen och se till att allt fungerar väl. Jag tror på noggrannhet, planering och ordning och reda, säger Tage Karlsson.

På topp 20-listan

Gårdens svartvita Holsteinkor mjölkar inte bara av högsta kvalitet, de är också riktiga praktexemplar. Tage Karlsson fick ett extra intresse för avel efter att ha gått en seminkurs 1990.

– Vi ligger på topp 20-listan i landet när det gäller exteriörbedömning. Det handlar om att korna ska vara friska och hållbara, och man tittar bland annat på kropp, ben och juver. Enskilda kor har också placerat sig bra när vi har ställt ut, bland annat på Elmia-mässan.

Vissa kor har dessutom utmärkt sig genom att hålla länge och producera mycket mjölk.

– Förra året fick exempelvis 635 Stjärna diplom för att ha producerat över 100 ton mjölk. Men vi ligger bra till även när det gäller de andra korna – vi har ett högt snitt för en ekologisk gård, säger Tage Karlsson.

Mjölkproduktionen – en viktig del av landsbygden

Att vara mjölkbonde är både intressant och viktigt, menar han. Mjölkgårdar är en stor motor i en landsortskommun, eftersom de skapar arbetstillfällen och köper in tjänster från lokala hantverkare, mejerier, slakterier och foderbranschen. Dessutom är svenska livsmedel viktiga ur beredskapssynpunkt.

– Mjölk är ett nyttigt och näringsrikt livsmedel, och här i Sverige producerar vi det med höga krav på livsmedelssäkerhet och djuromsorg. Vi använder ytterst lite antibiotika, vilket är en jätteviktig fråga i dag. Jag kan absolut säga att jag är stolt över gårdens mjölk.

De betande djuren bidrar dessutom till ett öppet landskap och biologisk mångfald. En del av gårdens marker är skyddade Natura 2000-områden, och totalt håller djuren efter runt 70 hektar naturbetesmarker. Trakten lämpar sig väl för djurhållning, vall- och spannmålsodling, förklarar Tage Karlsson. Att bedriva ekologisk produktion är ytterligare ett sätt att jobba i samklang med naturen.

– Det går åt mer areal, men jag kunde köpa till en del mark. Redan innan använde jag knappt några bekämpningsmedel, så det var enkelt att ställa om. Vi var nästan ekologiska redan tidigare – nu blev vi det även på pappret.

Någon pension är inte aktuell

Många har i dag begränsad kunskap om hur en mjölkgård fungerar, trots att de använder mejeriprodukter dagligen. Tage Karlsson ser gärna till att ändra på det.

– Vi har haft mindre betessläpp, främst för grannar och vänner, och jag visar gärna upp hur dagens lantbruk fungerar. Allt är datoriserat, och vi kan mäta mängder av värden för att säkerställa både djurens välmående och mjölkens kvalitet. Det går inte att jämföra med hur det var när jag började.

Efter alla år tycker Tage Karlsson fortfarande att arbetet är lika intressant. Någon pension är inte aktuell.

– Nu satsar vi vidare! Jag vill jobba i flera år till. Vi är ett bra gäng, och framtiden ser positiv ut för mjölkproduktionen. Sedan handlar det så klart om att ha hälsan, men jag tycker mitt jobb är roligt – och jag gillar att göra roliga saker. Så jag kör på!