Framtidstro i Askersund
2025-01-17
Vice ordförande i Riksdagens miljö- och jordbruksutskott, Kjell-Arne Otosson (KD), Töcksfors, gästade nyligen LRFs kommungrupp i Askersund.
– Det som slog mig var framtidstron. De såg positivt på att jordbruksministern vågar stå upp för vårt jord- och skogsbruk. Ur beredskapssynpunkt är det viktigt att ha livsmedelsproduktion över hela landet. Nu arbetar vi också för att göra det möjligt och rimligt att driva lantbruksföretag.
– Det går inte att odla spannmål och baljväxter över allt. I dessa trakter och på många andra håll odlar man vall och håller djur. Då behöver vi också kostrekommendationer som är rimliga och fungerar både för individer och vårt samhälle.
Det kommer att bli ett intensivt år för utskottet. Regeringen har tillsatt en lång rad utredningar, som presenteras nu när det blivit halvtid i mandatperioden. Efter behandling blir det lagförslag som i flera fall påverkar jord- och skogsbruket.
– Den nya och uppdaterade Livsmedelsstrategin, den kommer. Den ligger i omedelbar närtid. Mer än så kan jag inte säga. Det är fyra partier som ska jämka samman sina positioner.
– När det grundlagskommitténs arbete fick vi tyvärr inte gehör för vår linje att skriva in äganderätten inom skogs- och jordbruk, även om vi kämpade in i det sista. Årets nobelpristagare i ekonomi har visat betydelsen av hur äganderätt ger välstånd, men vi får ta hand om denna fråga på annat sätt. Markägaren ska inte bli lidande när staten fattar beslut som påverkar och begränsar brukandet.
Att Riksdagen tidigare slagit fast att jordbruk inte längre ska klassas som miljöfarlig verksamhet ser Ottoson som en stor framgång.
– Det är vansinne att man klassificerat produktion av högkvalitativa livsmedel som något miljöfarligt. Det är hög tid att vi ger företagarna den erkänsla de förtjänar.
Landsbygden kan vara en nyckelspelare när det gäller att leverera fossilfri energi. En satsning på biogasanläggningar, grot (avverkningsrester från skogen), uppdaterad vattenkraftverk, sol och vind i kombination med batterier kan tillföra el. Det har LRF presenterat för regeringen.
– Jag är skeptisk. Det vi behöver är en robusthet, och det kan bara kärnkraft och vattenkraft klara av. Sedan finns det en rad oklarheter, som synen på vår skog. Ska vi hugga, ta ut grot och använda det för energi eller låta det ligga kvar och förmultna?
– Men visst. På sikt, om vi ska klara våra framtida mål, behövs alla energislag. Då måste tusen blommor blomma. Och skogen är vår stora möjlighet och resurs, om vi ska klara den gröna omställningen. Det är jag tydlig med.