Gemensam satsning så att fler köper östgötsk mat
2025-01-28
Efterfrågan av östgötska livsmedel behöver öka. Idag är varannan matkasse importerad, resten kommer från lokala eller svenska lantbrukare. Detta vill Länsstyrelsen och Region Östergötland tillsammans med LRF, ÖstgötaMat och Vreta kluster ändra på.
Under det gemensamma budskapet ”Östgötsk mat för framtiden” går man nu ut till hushåll, kommuner, handeln och restauranger för att få till aktiva val så att inköp av östgötska livsmedel ökar.
– Det är ett framsteg att fler hittar, väljer och engagerar sig för lokalt producerade livsmedel. Det är en förutsättning för att vi ska kunna ha gröna företag i länets kommuner men också en förutsättning för att kunna stärka vår beredskap, säger Jeanette Blackert, ordförande för LRF i Östergötland.
Det är en kraftsamling. Hon ser gärna att länets kommuner följer efter och att även de sluter upp bakom satsningen ”Östgötsk mat för framtiden” och fattar goda beslut.
– Det är glädjande att lokalproducerade och svenska matprodukter ökar i den offentliga måltiden, även om det är från låga nivåer. Man måste inse att gröna företag är en del av kommunernas näringsliv som ger arbetstillfällen, inkomster och betalar skatt, betonar Jeanette Blackert.
– Ökar inköpen och konsumtionen av våra produkter blir det positiva effekter, en framtidstro och fler investeringar. Vi har möjligheter att öka livsmedelsproduktionen, men vi behöver förutsättningar och förändringar som bland annat regelförenklingar, menar Blackert.
Organisationerna bakom satsningen lyfter fram mervärden som följer med lokalproducerad mat: ökad försörjningstrygghet, lägre klimatpåverkan, lägre antibiotikaanvändning, växande företag och ökad biologisk mångfald.
Målet är att politiker, beslutsfattare och tjänstemän inom kommuner och regionen liksom hotell och restauranger, handelns kedjor och butiker greppar möjligheten och lyfter fram östgötska matprodukter.
Besök webbplatsen för kampanjen ”Östgötsk mat för framtiden”