Framtidens lantbruk kommer till Umeå
2023-12-11
När Växadagarna arrangeras i Umeå kommer frågor som är viktiga idag och avgörande imorgon att diskuteras. På programmet finns djurens värde, klimatets påverkan och ledarskapets betydelse för att driva omställning och hantera alla vardagens utmaningar i lantbruket.
På Växadagarna samlas mjölk- och nötköttsföretagare för att dela erfarenheter, inspiration och kunskap. Programmet inleds med en framåtblick inom animalieproduktion och klimatmässiga förutsättningar för norra Sverige. Lönsamhet, hållbara satsningar, omställning och beredskap diskuteras i programmet och i en paneldiskussion som leds av Beatrice Ramnerö, LRF Norrbottens Regionstyrelse och LRF:s Riksförbundsstyrelse.
– I norra Sverige känner vi oss utvalda då Umeå är enda platsen för Växadagarna 2024. Dagarna har ett ambitiöst upplägg och kommer beröra flera områden och utmaningar som det norrländska lantbruket står inför. Det kan till exempel vara alternativt strö vid halmbrist. Men det är även värdefullt att vi under dagenara kommer lägga fokus på investeringar och omställningen till ett mer hållbart lantbruk. Numera händer det till exempel att banker ifrågasätter skogens värde på grund av nya regelverk som gör att skog inte får avverkas som tidigare. Detta försvårar lantbrukets nödvändiga investeringar för en ökad hållbarhet på gårdsnivå. Det innebär i praktiken att Sveriges och EU:s önskemål om ökad hållbarhet kan sätta krokben för hållbara investeringar. Det är något vi behöver upplysa både banker om livsmedelsindustrin om, säger Gabriella Persson Turdell, Regionchef LRF Nord.
Flera förebilder utses
För trettonde gången utser Växa och Ludvig & Co Årets Mjölkbonde®, som även för titeln Årets Mjölkföretagare®. Juryarbetet är noggrant genomfört med genomlysning av ekonomi, bokslut, strategier och mjölkproduktion där djurvälfärden är en viktig del. Under tisdagens middag utses VikingGenetics pris Herd of the Year för femte gången i rad.
Nio valbara fördjupningsområden
Onsdagens förmiddag ägnas åt valbara fördjupningsområden inom mjölk- och nötköttsproduktion samt ett utvecklingsspår med vardera tre fördjupningsområden, vilket innebär totalt nio valbara programpunkter.
-Programmet ska ge inspiration till att ta tag i de stora utmaningarna på gården, men vi vill också ge exempel på hur man arbetar mer framgångsrikt med avel, kalvuppfödning och flera lantbrukare är med på scenen för att dela sina erfarenheter. Jag är själv extra nöjd med att vi kan visa exempel från gårdar som är med i EDF. Vi har lagt rejält med tid i programgruppen där jag själv medverkat, och jag tycker själv att programmet ser riktigt spännande ut, säger Sofia Kämpe, ledamot i Växas styrelse och delägare i Torpet Lantbruk.
För att knyta ihop de två dagarnas program avslutas andra dagen med strategiskt och taktiskt ledarskap med Jonas Bergqvist, med mångårig erfarenhet från framgångsrikt teamarbete inom hockey och näringsliv däribland vd-rollen hos LRF Konsult.
För mer information, kontakta gärna:
Gabriella Persson Turdell, Regionchef LRF Nord,
gabriella.persson-turdell@lrf.se, 070-142 94 95
Sofia Kämpe, styrelseledamot Växa,
sofia.kampe@vxa.se, 073-310 78 69
Om Växadagarna:
Syftet med Växdagarna är att vara en mötesplats för branschen, att ge inspiration och förmedla kunskap.
Branschdagarna Växadagarna och dess föregångare arrangeras för femtonde gången. Mer än 300 besökare förväntas komma däribland lantbrukare från Finland. Årets Mjölkbonde utses för 13:e gången tillsammans med Ludvig & Co. Sex samarbetspartners bidrar: Dina Försäkringar, DeLaval, Landshypotek, Lantmännen, LRF, MSD.
Ett 20-tal utställare kommer att finnas på plats med erbjudanden för besökarna. Årets tema är ”Norrländskt ljus i framtidens lantbruk” för att visa på möjligheter och utmaningar i norr.