Framgång i vargfrågan

Johan Nyman varg

Onsdag den 25 september röstade Sverige tillsammans med en rad andra länder igenom det förslag från EU-kommissionen som innebär en möjlighet för en sänkt skyddsstatus för varg i Bernkonventionen.

Om förslaget blir verklighet kommer vargen inte längre räknas som en strikt skyddad art i Bernkonvention och det öppnar för motsvarande ändring i art- och habitatdirektivet. Det skulle ge Sverige bättre förutsättningar att värna livsmedelsproduktionen och företagen på landsbygden.

– Resultatet av omröstningen är ett kvitto på att LRFs påverkansarbete har haft genomslagskraft och hade vi inte kämpat så hårt med vargfråga under många år hade vi inte sett den här utvecklingen i frågan, säger Johan Nyman, vice ordförande i LRF Jönköpings län. 
 
Nästa steg i processen för att sänka skyddsstatusen för vargen är att Bernkonventionen ska fatta beslut  i slutet av året. 

– Ändringen i Bernkonventionen är en förutsättning för den fortsatta processen i EU. Konventionen har fokus på naturvård och miljö vilket gör att företagarperspektivet kommer i andra hand. Det är därför viktigt att vi är realistiska i vår förväntning på utslaget, säger Johan Nyman.