Framåtsyftande samverkan: Kristinehamns kommungrupp möter ledningen för Nobelbanan

Jenny Nilsson, 2024
Foto: Jenny Nilsson.

Kristinehamns kommungrupp hade nyligen ett givande möte med ledningen för järnvägsprojektet "Nobelbanan", som syftar till att förbättra förbindelserna mellan Örebro och Kristinehamn som del av det större projektet Oslo - Stockholm 2.55. Med fokus på tidig dialog inleddes dagen med en insiktsfull visning av Västanås Gård, där deltagarna fick en inblick i det moderna jordbrukets utmaningar och fördelar med närhet till järnväg.

Kristinehamns kommungrupp träffade ledningen för projektet "Nobelbanan" som är en tänkt ny järnväg mellan Örebro och Kristinehamn. Sträckan är en del av projektet Oslo - Stockholm 2.55 som vill förverkliga kortare restid mellan de två huvudstäderna. En lokaliseringsutredning för den nya järnvägen är i startgroparna och därför ville kommungruppen starta dialog i ett tidigt stadie. 

Inblick i modernt jordbruk och järnvägarnas utmaningar

Dagen inleddes med studiebesök på Västanås Gård där alla fick en verklig bild både av hur ett modernt jordbruk fungerar och också hur det är att leva med järnväg på stora delar av sin mark. Järnvägen är inte bara en barriär utan även en fara för djur på rymmen vilket kanske inte är så självklart för alla. 
 
Att kunna visa upp en vanlig gård för beslutsfattare och andra som inte dagligdags vistas i vår bransch är mycket givande! Få förstår hur mycket jord- och skogsbruk har utvecklats på olika vis under relativt kort tid. Alla blir dessutom väldigt glada av att få större förståelse för våra medlemmars vardag. 

Jenny Nilsson, 2024
Foto: Jenny Nilsson.

Efter studiebesöket höll projektet Nobelbanan en genomgång för intresserade medlemmar. Man berättade om hur tidsplanen ser ut den närmaste perioden och att det kommer formella samråd längre in i processen.

När arbetet drar i gång på riktigt om ett par veckor kommer det finnas mer information på www.nobelbanan.se
 
Både kommungruppen och projektörerna uppskattade möjligheten till tidig dialog för att skapa förståelse för varandras situation. Kunskap är trygghet konstaterades i församlingen.

Har du frågor om Nobelbanan?

Kontakta Kajsa Edbom, ordförande i Kristinehamns kommungrupp, 079-066 08 07 eller Jenny Nilsson i LRFs personal 070-629 15 70. 


Jenny Nilsson

regionalt sakkunnig LRF Väst
jenny.nilsson@lrf.se  
070-629 15 70