Fortfarande inget EU-besked om biogas och skattebefrielse

Hallå där Jennifer Botos som arbetar med energi och klimatfrågor på LRF, EU-kommissionen har fortfarande inte fattat några nya statsstödsbeslut avseende den svenska skattebefrielsen för biogas och biogasol. Vad händer?

– Ja, det stämmer. EU-kommissionen beslutade den 30 januari 2024 att inleda en fördjupad granskning för att bedöma om skattebefrielsen för biogas och biogasol är förenliga med EU:s regler om statligt stöd.

Hur lång tid brukar sådana granskningar ta enligt EU:s regler?

– Enligt EU:s regler ska Kommissionen i möjligaste mån sträva efter att ha antagit ett beslut inom 18 månader efter det att det formella granskningsförfarandet har inletts. Avsikten är att fortskynda processen och kunna meddela detta så snart som möjligt, men processen kan behöva hela utredningstiden för att granskningen ska vara så grundligt genomförd som möjligt. 

Det har även kommit information kring att företaget Landwärme är insolvent. Hur påverkar detta beslutsprocessen?

– Enligt bedömning, bland annat från Energigas Sverige, är det dock inte något som skulle påverka beslutsprocessen hos Kommissionen. Det skulle däremot kunna ha betydelse för risken för överklagande när de nya statsstödsbesluten väl är fattade.

Vilken roll spelar Energigas Sverige i denna fråga?

– Energigas Sverige är den organisation som har fört en samlad talan i frågan. LRF är medlemmar i Energigas Sverige och vi samarbetar tätt i frågan. Energigas Sverige har haft kontinuerlig kontakt och nära dialog med både Regeringskansliet och berörda politiker för att hålla frågan prioriterad, bistå med information och vara uppdaterade om utvecklingen.

Har LRF haft någon kontakt med Finansdepartementet?

– Ja, det har på sistone även skett kontakt på tjänstemannanivå med Carolina Lindholm som är statssekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson. Carolina Lindholm bekräftade att frågan om Sveriges skattebefrielse för biogas och biogasol ligger hos EU-kommissionen för avgörande, och att regeringen agerar för ett nytt godkännande och löpande kontaktar EU-kommissionen.

Vad är regeringens ståndpunkt i denna fråga?

– Regeringen anser att det är angeläget att skattebefrielsen ska återinföras så snart som möjligt och hoppas att EU-kommissionen kan leverera ett besked nu under hösten.

LRF fortsätter att arbeta med frågan och vi kommer att rapportera löpande och när besked ges.