Forshagas vattenskyddsområde skapar restriktioner för lantbrukare
2025-02-04
Länsstyrelsen i Värmland har beslutat om ett 26 000 hektar stort vattenskyddsområde kring sjön Visten, vilket påverkar lantbrukare i flera kommuner med nya restriktioner. Trots överklaganden har beslutet fastställts, vilket innebär ökade administrativa bördor och osäkerhet för de drabbade.
Hösten 2022 kungjordes det i dagspressen att Länsstyrelsen i Värmland beslutat om ett 26 000 hektar skyddsområde kring sjön Visten där Forshaga kommun hämtar sitt dricksvatten. Ett hårt slag för lant- och skogsbrukare runt sjön i andra kommuner som drabbades i form av restriktioner. Beslutet överklagades till Regeringen men i december 2024 kom beslut om avslag.
– Nu måste vi bland annat söka tillstånd för att få sprida gödsel på åkrarna och vi får inte ha traktorn parkerad hemma på gården i mer är 24 timmar, berättar Bengt Söderberg, ordförande i lokalavdelningen i Östra Ämtervik, Sunne.
I en liten koja på hjul sitter Ingemar Kvarnström och Sune Eriksson och tar förmiddagsfika och en paus i manuellgallringen de håller på med. Utanför står Ingemars traktor med huggarkärra. På frågan om vad de tycker om beslutet är svaret givet.
– Om det tycker vi inte, säger Ingemar bestämt och får medhåll av Sune.
De är upprörda över beslutet men än mer fundersamma på att de inte fått någon information om vad det är som gäller.
– Det verkar som att det är jag som ska ta reda på vad det är som gäller. Jag vet inte ens som jag får bruka min skog här eftersom bäcken rinner ned till Visten där säger Ingemar och pekar. Men jag vet så mycket som att jag inte får ha traktorn stående på en och samma plats i mer än ett dygn.
På Sunes gård rinner det en bäck till Visten i en kulvert under magasinet.
– Om jag har förstått reglerna rätt får jag inte ha traktorn parkerad hemma mer än 24 timmar. Vad ska jag göra med den sen? Räcker det att jag flyttar på den en bit?
– Landsbygden avfolkas ändå, vi behöver inte hjälp av Regeringen för att det ska bli så, säger Ingemar.
26 000 hektar skyddsområde
Skyddsområdet runt Visten är på 26 000 hektar och är indelat i tre zoner, den primära, den sekundära och den tertiära. Det är inte bara lant- och skogsbrukare i Forshaga kommun som berörs utan också många i Sunne, Kil och Munkfors kommuner. Någon information om vad det konkret innebär för dem har de inte fått. Det är upp till var och en att läsa in sig på hur det berör dem.
Några av de restriktioner som införts är att traktorer och andra arbetsfordon inte får stå uppställda på en och samma plats längre än 24 timmar i primär zon, i sekundär kräver det tillstånd. Gödselpridning är förbjuden i primär zon och det krävs tillstånd i sekundär zon. Vill man starta upp ny djurhållning med mer än två djurenheter krävs anmälan.
– Det blir en stor administrativ börda som läggs på den vi redan har, säger Bengt Söderberg, och ställer sig frågan om vem som ska betala för ansökningarna?
Kungörelse i pressen
Att Forshaga kommun ville göra vattenskyddsområde runt Visten var känt redan för sex, sju år sedan.
– Då hade vi lantbrukare som berördes en träff, anordnat av LRF med Forshaga och Sunne kommuner och fick berätta hur vi kände inför ett så stort skyddsområde. Sedan hände inget mer förrän någon, jag minns inte vem, hade sett kungörelsen i tidningen hösten 2022. Då fick vi skynda oss att överklaga. Jag tror vi hade tre månader på oss. I den överklagan var också Sunne kommun med, säger Bengt Söderberg.
Överklagan hjälpte föga och nästan två år senare, i mitten på december 2024 kom beslut om avslag på överklagan.
Använde sig av gammal vägledning
LRF är kritisk till hur Länsstyrelsen i Värmland gick till väga när de beslutade om vattenskyddsområde kring Visten.
– De tog fram skyddsområde och skyddsföreskrifter genom att använda sig av Havs- och vattenmyndighetens gamla vägledning trots att det kommit en ny vägledning 2021 som på bygger på ett helt annat förhållningssätt som handlar om att bygga föreskrifter efter råvattnets kvalitet och inte använda sig av en schablon, säger Kajsa Edbom, regionalt sakkunnig bland annat inom vattenskydd. Det innebär att reglerna är gamla och omoderna redan när beslut tas.
Försvarar beslutet
Länsstyrelsen i Värmland, enhetschef Örjan Larsson och handläggare Ann-Sofie Lundberg på enheten Vattenskydd svarar skriftligen via mail på kritiken att beslutet fattats på en gammal vägledning.
"Havs- och vattenmyndighetens vägledning om inrättande och förvaltning av vattenskyddsområden (2021:4) publicerades i februari 2021. Beslutet om vattenskyddsområde för ytvattentäkten Visten i Forshaga, Sunne, Kils och Munkfors kommuner fattades på ansökan av Forshaga kommun. Forshaga kommuns ansökan togs fram och skickades in till länsstyrelsen långt innan Havs- och vattenmyndighetens nya vägledning publicerades. Ansökan och underlaget utarbetades därför enligt tidigare vägledning från Naturvårdsverket (Naturvårdsverkets handbok 2010:5 och allmänna råd 2003:16). Länsstyrelsen bedömer emellertid att beslutet, med beaktande av de kompletteringar och revideringar som skett sedan den ursprungliga ansökan och hur beslutet slutligen kommit att utformas, har fattats i enlighet med gällande lagstiftning och att syftet med vattenskyddsområdet, att ge dricksvattentäkten ett tillräckligt gott skydd, uppnås genom de meddelade föreskrifterna."