Förenklingsgruppen vill göra skillnad på gårdsnivå
2024-12-02
Regler och administration ligger som en våt filt över Sveriges mat- och energiproduktion. Det är för många och för mycket och det tar tid från lantbrukarnas kärnverksamhet. Något som påverkar allt från lönsamhet till social hållbarhet och svensk beredskapsförmåga. Därför har LRF tillsatt en förenklingsgrupp som ska arbeta med frågan.
Förenklingsgruppen är sammansatt av kompetenser från riksförbundet och från regional nivå, där man har en god inblick i arbetet med kommuner och länsstyrelser. Gruppen består därutöver av sakkunniga inom juridik, skatter och näringspolitik.
Åsa Hill, jurist på riksförbundet och sammankallande i gruppen, konstaterar att det finns en politisk vilja hos nuvarande regering att lätta på regelbördan.
Så vill regeringen förenkla
Två stora satsningar har gjorts. Den ena är Implementeringsrådet, som ska ta fram principer och kriterier för hur EU-regler ska implementeras i Sverige, hantera eventuell överimplementering och bevaka pågående lagstiftningsprocesser. Anna Irani, jurist och näringspolitisk expert på LRF, är en av ledamöterna i rådet.
Regeringen har också inrättat ett Förenklingsråd för att minska företagens regelbörda och administrativa kostnader. LRF har goda ingångar där och har även nominerat en representant men ännu finns inget besked om medverkan.
– Vi ser att saker händer, men trots det märker medlemmarna ingen våg av lättnader, än. Men det är viktigt att de vet att vi jobbar för dem och för att de förenklingssatsningar som görs nu fortsätter även nästa mandatperiod, oavsett regering, säger Åsa Hill.
LRF finns med i flera utredningar
Förenklingsgruppen arbetar vidare för att LRFs medlemmar ska kunna lägga tid och energi på sina kärnverksamheter istället för på att tolka regler, jaga myndigheter och detaljrapportera.
Bland annat sitter LRF med som expert i ett antal statliga utredningar, som Kontrollutredningen om livsmedelskedjan, Miljötillståndsutredningen, Avskogningsutredningen, Skogsutredningen och Artskyddsutredningen.
Och fram till den 19 december finns det möjlighet göra inspel till Sveriges Kommuner och Regioners programberedning om förenkling. LRF kommer att lämna in förslag om tillsyn och taxor. Man deltar också på myndighetsmöten som Näringslivets Regelnämnd anordnar.
Till detta kommer löpande arbete med att påverka myndigheternas regleringsbrev där man på våren följer upp vad LRF fick med och till hösten lämnar in nya förslag.
Opinionsbildning ytterligare ett verktyg
Parallellt med det politiska arbetet görs en hel del opinionsbildande aktiviteter centralt och regionalt. LRF har tagit fram rapporten ”Vägen till ett gott företagsklimat” och flera regioner genomför regelsafaris där politiker och myndigheter bjuds ut till en gård för att på plats få en inblick i hur regelbördan ser ut på gårdsnivå och hur den påverkar företagandet. Till våren planeras också en fortsättning på kampanjen Bonde, inte byråkrat.
– Man får gärna kontakta sin region om man har synpunkter eller idéer. Vi är också alltid intresserade av exempel, framförallt goda, där det finns bra samarbeten med myndigheter, som vi kan lyfta som föredömen, säger Åsa Hill.