Fokus på skogsfrågor i möte med parlamentariker

Skogsmöte med Jessica Polfjärd
Fr.v.: Susanne Wahlström (M), Jessica Polfjärd (M), Mats Green (M), Joakim Dahlström (M) och Johan Nyman, LRF.

Under våren har personal och förtroendevalda i regionen träffat en rad EU-parlamentariker, i arbetet med att lyfta frågor som rör de gröna näringarna och våra medlemmars vardag. Igår var det dags igen.

På tisdagen var EU-parlamentariker Jessica Polfjärd (M) på besök hos Sofia och Kurt-Åke Karlsson på Rustorps gård utanför Jönköping. Johan Nyman, regionstyrelsen LRF Jönköpings län, och Carin Hoflund, sakkunnig LRF Syd, var på plats för att bidra med LRFs synpunkter, förbättringsförslag och orosmoment till Jessica som redan sitter i Europaparlamentet och står som nummer två på Moderaternas lista inför valet. Jessica sitter i utskottet ENVI, som hanterar de flesta frågor som rör skogsbruket, och har alltså möjlighet att påverka i de här frågorna nere i Bryssel. 

Familjen Karlsson berättade om sin gård och sedan åkte alla ut för att titta på en 60-årig granskog som angränsade till lövskog och betesmarker. Johan och Carin tog upp problematiken om artskyddet och hur skogsägaren kan hindras i sitt skogsbruk och vilka värden som man kan förlora. En stor del av diskussionen kom att handla om utmaningarna med implementeringen av EU-regler in i den svenska politiken. Vargfrågan togs också upp, med diskussioner kring vilka beslut som behöver tas i EU för att kunna ändra skyddsstatusen i Sverige. Avslutningsvis blev det en dialog kring vad LRF kan göra för att underlätta för parlamentarikernas arbete i skogsfrågorna.

Dagen blev mycket lyckad, inte minst på grund av möjligheten att visa upp familjen Karlssons fina skogsbruk!