Fokus på hopphästar och framgångsrik avel hos Stall Ray

Stall Ray i Brån, Vännäs, har gått från två hästar till en stor anläggning med ridhus, flertalet boxar och kalla lösdrifter för uthyrning, avel samt tjänster som inridning. – Jag får jobba med det som är roligast i världen, hästar, berättar Carolina Määttä, som arbetar heltid med hästföretagande.

Det var hennes hästintresserade föräldrar, Yvonne och Raimo Määttä, som flyttade till gården för snart 30 år sedan. Då hade de två hästar. Därefter har verksamheten utvecklats mycket. De har byggt nytt stall, renoverat och har i dag 13 boxar, och tre kalla lösdrifter med för tillfället ett 15-tal hästar i. År 2018 kunde de bygga ett ridhus, tack vare offentligt stöd.

Yvonne och Carolina Määttä med hästen Malva Ray, född 2010 från egen uppfödning.

Satsade på eget företag
Det var då Carolina Määttä sade upp sig från sitt jobb och satsade på eget företag i hästbranschen, medan föräldrarna har verksamheten som en bisyssla.
–  Jag ville inte välja bort barnen eller hästarna, så då blev det en bra lösning att jobba på gården och hinna med båda, berättar Carolina.

Hon tränar sina egna hästar, och tar emot andras.
–  Då rider jag dem för utbildning, tävling och försäljning. Det är en del unghästar som ska ridas in, andra ska underhållstränas. Sedan har jag träningar för privatekipage, berättar Carolina Määttä.

Carolina och Malva Ray som tävlar 150 hoppning. 

Hopphästar
Yvonne har tävlat mycket, liksom Carolina, och det är hoppning som gäller.
– Jag gillar tydligheten i hoppning, om man river en bom går det inte att ifrågasätta resultatet. Sedan är det fart och fläkt i hoppning, säger Yvonne Määttä.

Yvonne har också uppfödning i mindre skala av svenska varmblod (SWB) och har lyckats väl.
– Det är roligt att följa hästen från början, ha en plan och förhoppningsvis går det som man tänkt sig. Två hästar som vi fött upp har gått klassen svår hoppning (150 cm), berättar Yvonne Määttä.

Även om det är betydligt fler uppfödare i södra Sverige vill Yvonne framhålla att det i norr finns lika goda möjligheter.
– Det finns ju några i norra Sverige som lyckats sälja hästar internationellt, t ex Ingrid Ragnarsson, Northern Jumping och Helena Stjärnholm, båda är verksamma i Boden.

Fölet Chilla Ray född 2022 efter Emerald vant Ruytershof med Carolina.

Ny förening
Carolina Määttä är med i en elitlag-satsning i Strömsholm (de vann brons i SM 2017).
– Det ingår många kända ryttare i laget, så jag har kunnat hämta mycket kunskap som jag har nytta av i mitt individuella tävlande.

Men nästa år kommer Carolina att tävla för en ny förening, nämligen Föreningen Ray sportryttare, som bildats utifrån de som håller till på Stall Ray.

Carolina i ridhuset med Malva Ray efter Aerline H - Quite Easy.

Konkurrens
Carolina Määttä har noterat att det startat några nya företag i norr som erbjuder liknande tjänster som hon.
– Det är lite spännande med konkurrens, kanske kan det bidra till ökat samarbete, att vi får in mer sponsring, och att priserna kan höjas lite. I dag är det svårt att ta tillräckligt betalt, det finns ju inte lika mycket pengar i ridsporten som inom travet, säger hon.

Samtidigt vill hon inte att priset ska vara avgörande för att hästägare ska välja just henne.
– Jag hoppas att de som ser min ridning och min hästhållning ska välja mig utifrån det och det tankesätt jag har.

Att jobba med hästar innebär mycket jobb, men Carolina ser ändå mest bara fördelar.
– Ingen dag är den andra lik, eftersom man jobbar med individer. Man får vara ute mycket, jobba med djur och med kroppen. Vad finns det att inte tycka om?

Carolina anser själv att hon får arbeta med det som är roligast i världen.