Fokus livsmedelsproducent: Källekulla gård står stadigt på flera ben

Jakob Junvik

När Jakob Junvik får frågan vad han tycker är mest prioriterat för LRF att arbeta med framåt blir svaret att unga idag ska få möjlighet att göra samma resa som han har gjort. – Det absolut största är finansieringsbiten för unga lantbrukare. Jag anser nog att det är den viktigaste frågan framåt, idag är det ju knappt att generationsskiften går igenom. Trots att det är gårdar som är i gång så är det svårt för unga att ta över, säger han.

På Källekulla gård mellan Mullsjö och Bottnaryd finns en verksamhet som vilar på flera ben. Här fanns ingen produktion alls när de köpte fastigheten 2010. Nu finns här två avdelningar med 3000 värphöns i varje, jordgubbsodling, gårdsbutik, lite entreprenadverksamhet och mellan 70 och 80 hektar spannmålsodling.
Äggen levereras till butiker i närområdet, kommunen, restauranger och säljs direkt till konsument. När kommunens verksamheter går på sparlåga över sommaren säljer de desto mer av äggen i sin gårdsbutik.

Gården har inte så stora arealer själva, men arrenderar en del. Jakob Junvik berättar att satsningarna gjorts utifrån det, man vill inte stå och falla med förnyat arrende utan har möjlighet att driva kärnverksamheten på den mark man äger själv om det skulle behövas.

– Att ha lite av varje har väl varit en styrka. Framför allt när inflationen var hög och kostnaderna skenade i äggproduktionen, då gick den lite sämre men då gick jordgubbarna bra. Under pandemin gick gårdsbutiken bra, folk fick ju inte göra något utan åkte gärna till en gårdsbutik. Spannmålen går upp och ner. Vi tycker att den här mixen av det vi har idag gör att vi inte är så känsliga för variationen i de olika områdena.

Planen är att på sikt fördubbla antalet värphöns. Samma anda går igenom i den planeringen, fyra stallar skulle göra att man blir mindre känslig för när hönor behöver bytas ut.

– Hade vi haft fyra avdelningar hade vi alltid haft tre avdelningar som går i fullproduktion.

Samarbetet med Mullsjö kommun fungerar bra och man har precis förnyat upphandlingsavtalet vilket innebär att skolbarn och andra i Mullsjös offentliga verksamheter får äta ägg från Källekulla i åtminstone tre år till.

När det gäller äggproduktionen i Sverige blir det tydligt att Junviks tankar om att sprida riskerna ju inte har fungerat på nationell nivå, med smitta och sanering som kostat stora summor och orsakat äggbrist. Ur ett beredskapsperspektiv skulle fler mindre producenter med facit i hand vara bättre.

– Jag är mycket mer för mindre besättningar och fler producenter. Det skulle vara roligare om det fanns många små som kunde göra så som vi gör, och klara sig på det viset säger Jakob Junvik.

Det finns en tydlig röd tråd genom hela samtalet: Lägg inte alla ägg i samma korg!