Flertalet restriktioner tas bort i området som drabbats av afrikansk svinpest

Vildsvin

Jordbruksverket har meddelat att de flesta restriktioner som gällt i området i Västmanland som drabbats av afrikansk svinpest har hävts från och med 5 juni.

En ny riskvärdering från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ligger till grund för lättnaderna. 

Några av de lättnader som nu har trätt i kraft:

  • Allt skogsbruk tillåts i hela den smittade zonen.
  • Foder, strö och livsmedel som skördas i den smittade zonen behöver inte längre lagras.
  • Förbudet mot att använda motordrivna fordon och maskiner i skog och mark i kärnområdet tas bort.

Det är dock fortsatt förbjudet att hålla tamgrisar och vildsvin i såväl kärnområdet som i ytterområdet.

– Det är skönt för alla i det påverkade området att myndigheterna nu lättar på flertalet restriktioner. Inte minst är det goda nyheter för våra medlemmar, som nu kan sköta om sin mark, sin skog och sina djur med färre restriktioner, kanske med återgång till normala förhållanden. Det hade inte varit möjligt utan ett bra samarbete mellan myndigheterna, jägarna, civilsamhället och andra som arbetat hårt med att minska risken för vidare spridning av ASF, säger Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen.

– Myndigheterna har agerat snabbt och bra, men nu måste de också snabba på handläggningen av ersättningsärenden, och se till att de som drabbats får sin ersättning, tillägger Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen.

Läs mer om lättnaderna i restriktioner i pressmeddelande från Jordbruksverket och myndighetens samlade information om afrikansk svinpest