"Vi har aldrig haft så mycket vilt i markerna som nu", säger Jonas Edlund som konstaterar att viltsituationen varierar i länet. På många platser är det för mycket vilt, vilket orsakar skador i jord- och skogsbruk. Även kvalitén på viltet påverkas när foderkonkurrensen ökar.

Färre men bättre vilt var det många som talade om vid fältdagen som arrangerades en solig lördag 14 september utanför Ljungsbro. Dagen var ett samarrangemang mellan LRF, Södra, Svenska Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen. 

Den bärande frågeställningen var hur vi gemensamt uppnår en livskraftig viltstam i balans med fodertillgången och de areella näringarna. 

Jonas Edlund som är förtroendevald i både LRF och Södra är eldsjälen till arrangemanget som genomfördes för 4e året i rad. Det lockade även detta år en intresserad skara jägare, markägare och lantbrukare. Dessa lotsades runt i grupper till stationer där företrädare för näringen, jakten och myndigheter fanns på plats. 

Mycket vilt i markerna
Några insikter som många återkom till var att viltsituationen varierar i länet men att det på många platser är för mycket vilt, vilket orsakar skador i jord- och skogsbruk men som även påverkar kvalitén på viltet då foderkonkurrensen blir påtaglig. 

"Vi har aldrig haft så mycket vilt i markerna som nu. Även om arter fluktuerar i antal har totalantalet ökat drastiskt vilket frestar på foderutbudet i naturen" säger Jonas Edlund 

LRF beskrev konsekvenser i lantbruket där skador påverkar lönsamhet och hållbarhet i odlingen, det är avgörande att lantbrukaren kan odla det som behövs och att insatta medel växlar ut i förväntad skörd. LRF har en toleransnivå om max 4% skördebortfall på gårdsnivå, för att mäta detta är tipset att sätta upp referensburar i grödor fördelat på fastigheten för ett genomsnitt. 

Dovhjorten är allvarligaste hotet
Enligt senaste undersökningen påvisas att skador av dovhjort är allvarligast för länet, men det kommer även oroande signaler om en kraftigt ökande stam av vildsvin, även skador av betande fåglar är bekymmersamt. Behövs fler bössor i fälten vid rätt tid och plats tipsar LRF om avtalsmallar för jaktupplåtelse och om man behöver komplettera finns ett avtal för skyddsjakt här 

Med anledning av den generella skyddsjakten på dovhjort påminner vi om att vara noga med att följa villkoren i beslutet och värna jaktetiken, beslutet finns här

Svenska Jägareförbundet lyfte vikten av flerartsförvaltning och att tänka kvalité före kvantitet. Höj medelåldern och skjut kalvar, oavsett om det är älg eller hjort var budskapet. Även foderbalansen lyftes för att viltet ska må bra.

Mer löv minskar skador på tall
Skogsstyrelsens station belyste foder i skogen och hur det kan gynnas i skötsel för att få mer bärris och löv. 

Södra visade demohägnen i ungskog som ett bra exempel för lokala diskussioner i jaktlag och grupper. För högt betestryck och skador av vilt i skogen får både ekonomiska och biologiska konsekvenser. Rönn, asp, sälg och ek behöver förutsättningar att bli träd, då finns även förutsättningar att skador på tall minskar. Södra tipsar även om Fabin, fastighetsbaserad betesinventering för ökad kunskap om lokala förutsättningar.