Explosion av hönshirs i västra Sverige

Pontus Widell, 2024
Foto: Pontus Widell.

Olika typer av gräsogräs är ett växande problem i hela Sverige. Under 2024 har LRF Väst fått in flera rapporter om en ökning av hönshirs. Med förekomster från norra Värmland till södra Halland. Sven Svensson och Thomas Bengtsson i Varberg är två av de som drabbats.

Olika typer av gräsogräs som renkavle, råttsvingel, losta och hönshirs har de senaste årtiondet ökat kraftigt i hela landet. Under 2024 har LRF väst fått in flera rapporter från medlemmar i Värmland, Västra Götaland och Halland om en explosionsartad ökning av Hönshirs. Ett svårt gräsogräs mycket stor fröproduktion och en lång groningsperiod, från maj till augusti.  

Tar överhand på åkrarna

Två av de som drabbats är Sven Svensson och Thomas Bengtsson i Varberg. Sven som bedriver ekologisk verksamhet med dikor och Thomas som bedriver en konventionell mjölkgård vittnar båda om en stor ökning av ogräset.

- Det har gått väldigt snabbt från att vara enstaka förekomster till att på vissa platser ta över helt. Inte minst här i Varberg och Halland där det är väldigt utbrett. En stor del av problemet är att folk inte inser i tid att det faktiskt är ett problem och inte tar det på allvar. Får det fäste tar det överhanden på åkrarna väldigt snabbt, säger Thomas Bengtsson

Olika teorier  

Vad källan till hönshirsen hos Sven och Thomas är och förblir okänd men de har olika teorier på hur ogräset kan ha fått fäste.  

- Det kan ju såklart ha kommit hit på flera olika sätt och vi har funderat på om de kan ha kommit med utsäde, fåglar, maskiner utifrån och så vidare. En hypotes är att jag har fått det med hästfoder. Det har kommit upp hönshirs i fastgödselhögen från våra hästar så mycket pekar på att det skulle kunna vara en källa, men helt säker kan man såklart inte vara, säger Sven Svensson.

Thomas Bengtsson och Sven Svensson
Thomas Bengtsson och Sven Svensson i Varberg. Foto: Pontus Widell.

Kräver en gemensam kraftsamling  

När det kommer till att bekämpa ogräset är de båda eniga i att det kommer krävas gemensamma krafttag. 

- Jag hade gärna sett samma regelverk som med flyghavre, med täckta lass och så vidare, men det känns kanske inte som en rimlig förhoppning. Flyghavre är ju en enkel match i jämförelse. Jag tror att det kommer krävas att man tar tag i problemet gemensamt och kraftsamlar på olika håll, genom att varna varandra för potentiella spridningsvägar och dela med sig av metoder för att bekämpa ogräset, säger Thomas Bengtsson

Öka medvetenheten 

Ett första steg i få bukt med problemet är att sprida information, öka medvetenheten och därigenom öka motivationen att undvika och bekämpa ogräset. Nedan följer en sammanställning med matnyttig information och tips från LRF Växtodling och Jordbruksverket samt Sven och Thomas. Har du fler tips, tankar eller idéer? Hör gärna av dig till per.carlsson@lrf.se

  • Att få bukt med gräsogräs som hönshirs kan handla om en kombination av åtgärder i form av kemisk bekämpning, ändrad växtföljd, senarelagd sådd inklusive falsk såbädd, plöjning, ökad utsädesmängd och då helst med konkurrensstarka grödor. Vilken kombination av åtgärder som passar varierar ofta från gård till gård.
  • Eftersom gräsogräs är svårbekämpade är det viktigt att upptäcka dem tidigt. Dels när det bara finns få plantor i fältet, dels tidigt innan de går i ax och förökar sig. Vid förekomst av några få plantor kan man plocka för hand och punktbehandla med glyfosat.  
  • Håll extra koll på infarter där tröska och halmpress startar samt vändtegar eller områden med svag gröda. Det är ofta på dessa platser som ogräset först får fäste och de första plantorna dyker upp.  
  • Vid förekomster av större kolonier är det viktigt att putsa och behandla med glyfosat innan fröna blivit groningsdugliga. Vidare bör växtföljden också planeras noga framöver för att hämma uppförökningen av gräsogräset.
  • Anpassa den kemiska bekämpningen efter hönshirsens utveckling. Kontakta din kemrådgivare för bästa lösning just på din gård.
  • Vid ekologisk odling kan man skapa ett drivhus i miniatyr genom att placera en liten plexiglasskiva på åkern. När ogräset gror under skivan är det dags att ge sig ut med ogräsharven.  
  • Var extra noggrann med att maskiner utifrån är ordentligt rengjorda. Ha även som vana att grovrengöra maskiner mellan körningar på olika fält.
  • Ta prov på utsäde av olika slag genom att testodla i liten skala, till exempel i kruka, pallkrage eller på en ugnsplåt, för att se vad som gror och undvika eventuella ogräs.  
  • Ta prov på fågelmat, hönsfoder, hästfoder, blomfrön, fastgödsel och flytgödsel genom att lägga på sandbädd och testodla i liten skala. 

För mer ytterligare information på ämnet kan du läsa mer om LRF Växtodling och Jordbruksverkets gemensamma satsning för att bekämpa gräsogräs

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28