EU godkänner svensk skattebefrielse för biogas

Palle Borgström
Palle Borgström, förbundsordförande LRF

EU-kommissionen har nu meddelat att den svenska skattebefrielsen följer EU:s regler för statligt stöd vilket är en stor framgång för LRFs medlemmar. Sammanlagt rör det sig om ca 3 miljarder i skatt årligen.

- Det är ett oerhört glädjande besked som nu har kommit från EU-kommissionen. LRFs ståndpunkt har hela tiden varit att skattebefrielsen ska kvarstå eftersom den spelar stor roll för övergången till förnybart både i lantbruket och samhället i stort, säger Palle Borgström, förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund. 

Tidigare i år startade EU-kommissionen en granskning av Sveriges skattebefrielse för biogas och biogasol. Syftet var att undersöka om dessa skattebefrielser, som gäller för uppvärmning och som motorbränsle, stämmer med EU:s regler för statligt stöd. Sverige och andra intressenter skickade in sina åsikter till kommissionen. LRF skickade också ett öppet brev till ministrar i april för att visa på de negativa konsekvenserna om skattebefrielsen skulle tas bort.

Viktigt besked för marknaden och den gröna omställningen

Nu har kommissionen kommit fram till att skattebefrielsen är i linje med EU
regler. Nästa steg är att Skatteverket kommer analysera och informera om hur den retroaktiva och framtida skattebefrielsen kan betalas ut till de runt 700 svenska företagen som berörs. 

- Det är orimligt att biogas ska beskattas på samma sätt som fossil gas. Signalerna som detta besked ger till marknaden är därför positiva och kommer att leda till goda följdeffekter. Näringslivets men även konsumenters önskan om tydliga och långsiktiga inriktningar, som pekar mot ökad användning av hållbara och trygga bränslen, är viktiga för den gröna omställningen, säger Palle.