Ett viktigt steg på vägen för att sänka vargens skyddsstatus
2024-09-26
Idag har EU-kommissionens förslag om att sänka vargens skyddsstatus i Bernkonventionen röstats igenom av EUs medlemsstater. Det är ett viktigt steg på vägen och en förutsättning för att motsvarande sänkning ska kunna göras i EUs art- och habitatdirektiv.
En sänkning av vargens skyddsstatus från strikt skyddad till skyddad i art- och habitatdirektivet skulle ge Sverige större utrymme för självbestämmande över vargförvaltningen än vad vi har idag. Det skulle till exempel innebära att vi kan förvalta vargen med licensjakt utan att behöva motivera det med ett undantag från det strikta skyddet. För att skapa acceptans för vargen måste vi ha en förvaltning som tar hänsyn till tamdjurshållningen och människorna som lever i dess närhet. Detta visar att EUs institutioner har lyssnat på dem som drabbas av den ökande vargpopulationen.
Förslaget kommer att läggas fram i Bernkonventionens ständiga kommitté den 2 december för omröstning. Om det godkänns där, kommer kommissionen att kunna inleda processen för en sänkning av skyddsstatusen i art- och habitatdirektivet, en process som troligtvis kommer att ta ungefär ett år.
LRF anser att det är viktigt att Sverige får större självbestämmande och bättre kan anpassa vargförvaltningen efter de svenska förhållandena.
- Dagens beslut är ett viktigt steg på vägen för att skydda tamdjuren och dess ägare som varit utsatta för en förödande ökning av antalet vargangrepp. Nu öppnas möjligheten för att att vargen skyddsstatus också ska kunna sänkas i art- och habitatdirektivet. Art- och habitatdirektivet har varit framgångsrikt när det gäller vargens återhämtning, men det går inte att blunda för den allvarliga påverkan vargen har på lantbruket och tamdjuren, säger Palle Borgström, ordförande LRF.