Ett urval av höjdpunkter från riksförbundsstämman ur LRF Västs perspektiv

Värmland riksförbundsstämman 2024
Delar av LTF Värmlands fullmäktige. Foto: Robert Larsson.

Den 21–22 maj höll LRF riksförbundsstämma. 26 av de 150 fullmäktiga var utsedda och ditsända av LRF Västra Götaland, LRF Halland och LRF Värmland. Med till stämman hade de fullmäktiga från Väst 12 motioner som antogs vid respektive regionförbundsstämma och totalt behandlades 55 motionsyttranden som riksförbundsstyrelsen gjort.

Utöver motionshantering innehåller som bekant en stämma inledningsvis en del andra beslut. Bland annat görs en mängd personval till förbundsstyrelsen, valberedning med mera. Ersättningar fastställs och så vidare. Allt detta skedde utan större diskussioner.  

Därefter drog stämmodebatten i gång mer på allvar med utvärdering av de senaste årets verksamhet, strategiska mål och motionshantering. Under de två dagarna och stämmodebatten var som sig bör vissa diskussioner mer framträdande. Sett ur LRF Västs perspektiv var några höjdpunkter, bland annat, diskussionerna om konkurrenskraft, framtidsbransch och solceller på åkermark.  

Vart tredje år fastställer stämman även förbundsstyrelsens framtidsdokument ”Vägen mot visionen”. Heléne Gunnarsson, ordförande i LRF Halland betonade i stämmodebatten att detta dokument är ett jätteviktigt verktyg för oss för att vi ska skapa medlemsnytta med LRF tillsammans. 

Under punkten lönsamhet är det viktigt att betona att LRFs uppdrag är att jobba med att förenkla och ta bort, därför måste det tydligare tas med att det är konkurrenskraften som är LRFs uppdrag. Heléne yrkade att stämman skickar texten till beredningsutskottet för revidering vilket stämman tydligt biföll vid prövning. 

VG på riksstämma 2024
Fullmäktige från LRF Västra Götaland. Foto: Robert Larsson.

Sofia Karlsson, ordförande i LRF Västra Götaland, betonade att vi har satt fokus på regelbördan inte minst genom kampanjen Bonde inte byråkrat. I LRFs prioriterade mål anges att på sikt råder ingen tvekan om att det gröna näringslivet är framtidsbransch men där är vi inte just nu. Sofia tryckte på att vi är en framtidsbransch här och nu, inte på sikt och önskade ett förtydligande under attraktionskraft. Nya yngre människor ska komma in i branschen säger förslaget, sänkta barriärer så att fler nya företagare kan komma in i det gröna näringslivet oavsett ålder är ett bättre perspektiv anförde Sofia. 

Erik Forsberg, ordförande i LRF Värmland, lyfte i sitt anförande att konkurrenskraften är det viktigaste för LRF med en stärkt sådan kan vi sen själva skapa lönsamhet på gårdarna. 

Läs mer om Vägen mot visionen

Halland riksförbundsstämman 2024
Fullmäktige från LRF Halland. Foto: Robert Larsson.

Dag två på stämman efter beredningsutskottets revidering gjorde stämman tre förändringar i styrelsen förslag till en ny väg mot visionen. 

För det första skrevs det in som inledning att konkurrenskraft är grunden för god lönsamhet, för det andra skrevs det in att fler nya företagare ska komma in i det gröna näringslivet och för det tredje att eventuella marknadssamarbeten ska ske i nära dialog med våra organisationsmedlemmar. 

Anders Claesson, vice ordförande i LRF Halland, fick med sig stämman på yrkandet att vi ska jobba för att använda Tillväxtbolaget för ökad finansiering till våra medlemmars satsningar. 

LRF Hallands motion om många olika risker för omgivningen med stora solcellsparker på åkermark fick stämmans gehör för att förbundsstyrelsen ska öka fokuset på det i LRFs forskningsagenda. 

 
Robert Larsson
regionchef LRF Väst