Ett nytt kapitel för värmländska jordbrukare?

Hampa efter skörd
Per Henningson och Peter Moberg vid ett av fälten efter skörden. Foto: Pontus Widell.

Med hjälp av bönder i Kristinehamn, en kanadensisk entreprenör och en patenterad förädlingsmetod pågår just nu en satsning på industrihampa som kan vara starten på ett nytt kapitel för det värmländska lantbruket och regionens fiberindustri.

Många förknippar nog växten Cannabis Sativa med företeelser som reggae och rastafaris men utanför Kristinehamn, där tre bönder under året testat att odla av växten, är associationerna helt andra. Hampan som odlats där är nämligen av industriell typ och ska med hjälp av en kanadensisk entreprenör och en patenterad förädlingsmetod användas för att producera hållbara och rena fiberprodukter till bland annat sjukvården och hygienindustrin.

Möjlighet till bättre lönsamhet 

Ambitionen för satsningen är att den ska bidra till den gröna omställningen samtidigt som den skapar fler värmländska jobbtillfällen och möjligheter till bättre lönsamhet för länets bönder. Martin Sjöstrand på Sting Bioeconomy, en inkubator som är en av drivkrafterna bakom satsningen, berättar mer om upprinnelsen till projektet.  

- Sting Bioeconomy är en inkubator som hjälper uppfinnare och entreprenörer förverkliga idéer som på olika sätt kan bidra till den gröna omställningen. En av dessa idéer kommer från bolaget HEJMAS Agrifibre Technologies. Ett, från början kanadensiskt, bolag som har ett patent på en särskild förädlingsmetod för att koka fibermassa av hampa. Det fiffiga med patentet och metoden är att den kräver mycket mindre energi och mindre kemikalier än med träfiber. I slutändan resulterar detta både i en hållbar och framför allt ren produkt som kan användas inom sjukvården, till hygienprodukter och inom andra områden där man ställer särskilt höga krav, säger Martin Sjöstrand. 

Starka hampafiber
Starka hampafibrer. Foto: Pontus Widell.

Som ett första steg i satsningen har nu tre bönder i Kristinehamn testat att odla hampa i mindre skala samtidigt som man undersöker möjligheterna att förädla råvaran på närliggande orter. Att satsningen hamnade just i Sverige och Värmland är ingen slump.  

- Anledningen till att det blev just Sverige och Kristinehamn beror dels på att Sverige har ett innovationsklimat som Kanada saknar men kanske framför allt på grund av att Värmland är en plats med otroligt mycket kunskap inom massaproduktion och fiberförädling. Regionen är ju något av svensk massaindustris vagga. Hela idén bygger på att det ska vara nära mellan råvara och förädling. Så det är fantastisk kul att vi lyckats hitta lokala jordbrukare i form av Peter, Per och Peter som hoppat på projektet. HEJMAS förhandlar just nu också med Storfors kommun om en produktionsenhet där så förhoppningsvis kommer man kunna växla upp odlingen från några hektar till några tusen hektar inom de närmsta åren, fortsätter Martin. 

Peter Moberg och Per Henningson är två av de tre jordbrukarna i Kristinehamn som Martin nämner. Vanligtvis odlar de spannmål och vall men kan numera även titulera sig hampaodlare. Per berättar om varför de valde att hoppa på projektet och lärdomar man kan dra efter första odlingssäsongen.  

- Som företagare är det alltid spännande att testa nya grejer och se om det kan leda till ytterligare verksamhetsben och bättre lönsamhet. I år var ju främst ett test och tillsammans odlade vi på totalt 15 hektar. Från sådd fram till skörd gick allt över förväntan och det växte så det knakade. När vi skördade plantorna var de cirka 280 centimeter höga och det var väl egentligen först då vi stötte på problem. Att pressa så långa och starka fibrer till balar resulterade i väldigt mycket trassel i pressarna. Men efter lite överläggning med HEJMAS om längden på fibrerna ser vi inte det kommer vara några problem framöver, säger Per. 

Hampaplanta 3
En av hampaplantorna från i somras. Foto: Per Moberg.

En satsning som sticker ut 

En satsning som sticker ut Ytterligare ett konstaterande Peter och Per har kunnat göra efter den första odlingssäsongen med växten är att satsningen sticker ut och resulterat i en del höjda ögonbryn.  

- När länsstyrelsen kom hit och skulle kontrollera ett skifte tror jag nog de fick en chock när jag berättade att planen på sikt är att odla på några tusen hektar i Värmland. Att kontrollera odlingar i den omfattningen har de nog varken tid, resurser eller lust till. Sen är det klart att det drar till sig blickar och under sommaren har det varit en del som stannat till vid fälten. Men den som hoppas på någon slags rusmedel kommer bli väldigt besviken. Hampan som vi odlat innehåller inga sådana substanser, bara slitstarka och tåliga fibrer, säger Peter.   

Trots utmaningar vid skörden och höjda ögonbryn ser både Peter och Per med stor optimism på satsningen de kommande åren. Den synen delar även Erik Forsberg, regionordförande i LRF Värmland. 

- Precis som Peter och Per säger medför den här satsningen många möjligheter. Att ha i princip hela värdekedjan samlad i Värmland, från odling till förädling, skulle kunna innebära både fler arbetstillfällen i regionen och bättre lönsamhet för våra bönder. Från LRFs sida är vi mycket positiva till initiativet och ser med glädje fram emot att den värmländska bondekåren ska få visa upp all den kunskap de besitter, säger Erik Forsberg. 


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28