Ett jobb att göra
2025-01-21
Många frågor har samlats på regionstyrelsernas bord. Mest plats verkar viltet ta. Men här finns även förenklingsresan som ska rensa bort regelkrångel och byråkrati liksom kampen för äganderätten. Så finns även stor förväntan på "framtidens folkrörelse" som kommer allt närmare.
Jeanette Blackert, regionordförande i Östergötland
Vilka är dina största förväntningar inför 2025
– Jag vill framför allt se bibehållen och stärkt lönsamhet i alla våra branscher. Sedan behöver vi komma vidare i viltfrågan, mängden vilt har en direkt påverkan för hur man kan bruka sina marker.
– Jag vill se att markägare i vårt län tar ett större gemensamt ansvar och sätter upp förvaltningsmål för klövvilt och fågel. I dagsläget är vi väldigt långt ifrån de toleransnivåer son LRF fastslagit för skog och mark. Ska vi ha en hållbar situation måste vi få till en märkbar minskning av vilttrycket.
– Viltskadorna utmanar vår nationella livsmedelsstrategi och förmågan att klara livsmedelsförsörjningen ur ett beredskapsperspektiv. Till detta måste vi även lägga de samhällskostnader som viltet står för, bland annat i trafiken.
Vad tar du med dig från fjolåret?
– Att vi påbörjade det viktiga arbetet med förankring och verkställande av framtidens folkrörelse. Samhället har förändrats och så även vi. Vi blir en organisation som tar steget framåt och vidare. LRF ska fortsätta att vara en kraftfull aktör som påverkar beslut som berör vår bransch, oavsett var.
Andreas Nypelius, regionordförande på Gotland.
Vilka är dina största förväntningar inför 2025?
– Att arbetet med regelförenklingarna börjar ge effekt, så vi kan få en tilltro på att vi är på rätt väg men också att den nya Livsmedelsstrategin 2.0 (när den nu kommer) kommer att göra verklig skillnad och synas på gårdsnivå.
– Jag önskar även att det blir verklighet av beredskapsfrågan, att vi får verktyg för att stärka livsmedelsförsörjningen, och att det inte bara blir en massa snack.
– I utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd” finns en lång rad bra förslag som skulle förbättra situationen för oss. Får vi igenom dem kommer det märkas. Det skulle underlätta vardagen och stärka konkurrenskraften.
Vad tar du med dig från fjolåret?
– De flesta näringsgrenarna har haft ett ganska bra år, vi har fått möjligheten att hämta ingen delar av underskotten från tidigare år. Det var nödvändigt. Ska man orka satsa är framtidstron avgörande. Sedan välkomnade vi att skattereduktionen för biogas gick igenom. Referensåret för Naturrestaureringslagen var också en seger.
Erik Sandberg, regionordförande för Örebro län
Vilka är dina största förväntningar inför 2025?
– Jag vill känna att vi får en bra start för vårt nya sätt att organisera oss med framtidens folkrörelse, så att alla förberedelser och det arbete som gjorts landar väl. Sedan att vi fortsatt kan ha en god lönsamhet och framtidstro i våra branscher.
– En lång rad med frågor som påverkar vår bransch kommer vara uppe för beslut under detta år, så jag hoppas att beslutsfattare har ett intresse och förståelse för vår situation.
– Hur myndigheterna går vidare med arbetet kring Naturrestaureringslagen blir avgörande för våra näringar. Därför var det oerhört viktigt att referensåret blev 1995, och inte som i förslaget, förindustriell tid.
Vad tar du med dig från fjolåret?
– Skogsträffen vi gjorde tillsammans med Mellanskog i trakterna runt Hallsberg. Det var en roligt och lyckad aktivitet som samlade länsledningen, politiker och tjänstepersoner till bra samtal med hög energi, ett lite annat sätt att jobba med påverkansarbete.
Johan Lagerholm, regionordförande för Södermanland
Vilka är de största utmaningarna inför 2025?
– Viltproblematiken. Tyvärr finns ingen nyckelfärdig lösning. Vi kommer att behöva fortsätta och ta många små steg framåt och söka lösningar för de områden som är utsatta i länet, så vi kan få utvecklingen att gå åt rätt håll. Det är ett långsamt och tålamodsprövande arbete som tar tid.
– Sedan har vi många frågor kring äganderätten och brukanderätten av skog och mark som ligger på bordet och kommer att kräva en hel del arbete från vår sida. Vi ser att olika typer av intrång ökar. Jag tror vi kommer denna fråga kommer fortsätta att kräva att vi är aktiva, bevakar och agerar.
Vad gläds du mest över från 2024?
– Det jag tar med mig är att vi knutit ett stort nätverk till oss med olika aktörer från myndigheter, politiken, några kommuner, länsstyrelsen och personer från organisationer i den gröna näringen. Det är väldigt viktigt och hjälper oss i många frågor. Det fungerar som en informationskanal där vi kan checka av uppgifter och frågor som kommer men också hitta lösningar för att kunna göra förändringar.