Engagera er! Vi kan faktiskt påverka

Lena Sandgren med Pi
Lena Sandgren med hästen Pi

Hej Lena Sandgren, Ordförande i Eskilstuna kommungrupp. Varför engagerade ni er i frågan om Biosfärområde Hjälmaren? "Vi visste inte vad det var. Ingen visste vad det var för något, men vi kände att det skulle kunna påverka oss och våra verksamheter".

Lena Sandgren fortsätter: "Vi såg framförallt att det kunde påverka vårt sätt att bruka våra marker. Vi kände att det blev ett begrepp som myndigheter och organisationer kan använda sig av i olika sammanhang för att styra och begränsa vår rätt: ”ni ingår ju i Biosfärområdet”.

Biosfärområdet blev en stor fråga som kom väldigt plötsligt. Vi kände inte att vi hade behov av något Biosfärområde, inget vi hade frågat efter eller vill ha. När vi började ställa frågor fick vi hela tiden höra att det var frivilligt. Samtidigt såg vi att området från Örebro till Nyköping blev som en buffertzon som andra än markägare och brukare sedan ska styra över.

I den arbetsgrupp som Eskilstuna kommungrupp utsåg ingår Olle Sollenberg, Rebecca Lindberg, Lena Sandgren, Martina Schagerlund, Carl von Cellsing och Peter Reuterström. Vad har ni gjort?

Vi började med att läsa på om biosfärområden. Kontaktade ett annat biosfärområde. Vi hörde oss för i regionstyrelsen, lyfte frågan i vår styrelse, mötte andra föreningar och organisationer, talade med ett antal medlemmar. Så hade vi flera möten med tjänstepersoner och kommunledningen. 

Vi fick ett väldigt bra bemötande av kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) som lyssnade in vad vi ville och förstod vad vi ville. De har också varit skarpa i sina yttranden kring Biosfärområdets, för detta påverkar ju inte bara lantbruket, landsbygden utan även tätorter och städerna.

Det var viktigt att se åt alla håll och kanter för att samla på oss så mycket information vi kunde. Samtidigt skulle vi inte gå Biosfärområdets ärenden, de har ett stort ansvar i att förankra projektet och där har de verkligen brustit. Vi har haft väldigt stor hjälp med vårt yttrande av vår styrelsekollega Rebecca Lindberg som också är jurist. 

Vad tycker medlemmarna?

Tyvärr inte så mycket. Men det samtidigt inte så konstigt. Biosfärområdet har inte gått ut med någon information till de inom näringen som berörs. Det är ju flera hundra. Det har heller inte varit vår uppgift att göra jobbet åt Biosfärområdet. Ibland får jag en känsla att politikerna och tjänstemännen i Örebro vill få till ett beslut i tysthet bakom stängda dörrar.

Vad tror ni kommer hända efter detta?

Får jag hoppas och tro, så blir det inget Biosfärområde. Inte i denna form eller storlek i alla fall. Vissa kommuner kommer kanske göra ett omtag, och då involvera och engagera markägarna. Andra kommer kliva av. Hela projektet har varit fluffigt, otydlig och oklart när det gäller målen, genomförandet, nyttorna och ekonomin.

Samtidigt är vi medvetna om att det är mycket politik, prestige och pengar som lagt ner i detta. Men om man inte får inte med sig markägare och brukare så kan det falla platt.

Har ni några lärdomar att dela med er av till andra kommungrupper och medlemmar?

Engagera er! Vi kan faktiskt påverka, kanske inte alltid till 100 procent. Men så fort man ser eller känner att något är på gång ska man aktivera sig. Vänta inte. Agera direkt och försök påverka tidigt. Det går snabbt i beslutsprocesserna, så det är bra att vara tidigt ute. Fråga och lyssna med andra organisationer, medlemmar och övriga som kan ha kunskap. Sedan är det alltid bra om man bygger ett team.