Energilandskapet förändras!

Ordförandeträff Värmland, vedpanna
Rundvandring med temat energi och här visas gårdens vedpanna. Foto: Pontus Widell.

KRÖNIKA: Vi sitter idag på några resurser som kommer bli än mer värdefulla. Både grödor från jord och skog samt själva ytan är självklara resurser.

Vi står mitt i en beredskapsomställning och en energiomställning. Vi går från en era med billig fossil energi, från våra vänner i Ryssland och mellanöstern, till en utfasning av fossila drivmedel och att minska vårt beroende av tvivelaktiga stater.

Det är en resa som kommer med förändringar, både hot och möjligheter. Påverkad konkurrenskraft och intrång vid ombyggnad av elnätet kan få negativa konsekvenser för lantbruket och är frågor som LRF jobbar med. Vi vet inte heller hur vårt samhälle och våra lantbruk kommer att se ut, lösningarna är inte på plats ännu, men klart är att det inte kommer vara en enda lösning på energiomställningen.

Värdefulla resurser

Men vad finns det då för möjligheter? Vi sitter idag på några resurser som kommer bli än mer värdefulla. Både grödor från jord och skog samt själva ytan är självklara resurser. Och i ett energisystem med mer förnyelsebart kommer priset för en kWh variera mera, vilket vi ser redan idag. Hur kan vi dra någon nytta av detta? Balanstjänster i form av batterier eller styrning av större förbrukning på gårdarna (värme, kyla, fläktar, pumpar och så vidare) har seglat upp som affärsmöjligheter.

Som en följd av varierande tillgång kommer vi att ha många timmar per år med höga elpriser, men vi kommer också ha många timmar med låga eller negativa priser. När jag skriver detta är elen gratis på min sida mätaren!

Så min fråga blir: Vad ska vi göra med all den billiga energin? Hur ska vi förädla den under de många timmar då det finns ett överskott? Hur kan vi nyttja dom varierande elpriserna till vår fördel?

Henrik Nisser
styrelseledamot LRF Värmland