Emil drabbades av utmattning: "Ta varningssignalerna på allvar"
2025-02-04
Emil Jöhnemark är vice ordförande för LRF Ungdomen i Dalarna och vill lyfta frågan om psykisk ohälsa i branschen. I somras drabbades han själv av utmattningssyndrom och uppmanar andra i riskzonen att ta hjälp i tid.
- Den machokultur som generellt finns bland unga killar i branschen att kunna jobba hur mycket som helst som en odödlig maskin är inte sund. Vi triggar varandra och det synsättet måste vi förändra för att vara hållbara, säger Emil.
Emil berättar hur han i somras i princip jobbade dygnet runt. Det blev många timmar som anställd i skogen på dagen och i jordbruket hemma på kvällar och nätter. Det var aldrig en lugn stund och att alltid vara uppe i varv ledde till att han inte kunde sova, fick yrsel och kände sig svimfärdig och inte närvarande.
- Man tror att man orkar mer än man gör och blundar för varningsklockorna. Jag lyssnade inte heller på de som sa att jag behövde dra ner på tempot. Det var först när min sambo sa åt mig att det var ohållbart som jag tog mitt förnuft till fånga.
- Som anställd kunde jag diskutera med min chef, som sa åt mig att stanna hemma, jag blev beordrad sjukskrivning. Men det är inte alla som har en klok chef eller någon familjemedlem som reagerar.
Erkänna för sig själv det största steget
Emil tog hjälp och träffade en psykolog för att ventilera sina tankar, något som först kändes svårt och skrämmande, men som hjälpte honom att lyssna på kroppen och få strategier för att inte hamna i samma situation igen.
- Det största steget var att erkänna för mig själv att jag inte klarade av att fortsätta på det sätt jag gjorde och att jag behövde hjälp. Det var också ett stort steg att våga berätta för andra. Jag trodde att jag skulle få negativa kommentarer från omgivningen, men det blev tvärtom! Jag har bara fått positiv respons och fått höra att det var starkt att våga prata om det och att ta hjälp.
Våga prata med någon
Sedan i somras har Emil gjort stora förändringar i sitt liv. Numera jobbar han åtta timmar om dagen och inte mer som anställd och har tagit ett steg tillbaka i jordbruket hemma på gården. Emil känner fortfarande av en viss trötthet, men känner att han är på banan igen och nu för tiden fokuserar han på annat än enbart jobbet, som träning till exempel.
- Jag började träna på gym, det är någonting som ger mig energi istället för att ta energi. Det är viktigt att göra någonting kul vid sidan om jobbet, till exempel att ägna sig åt någon hobby som är något annat än den vanliga vardagen och som stimulerar hjärnan på ett annat sätt.
Emil uppmanar andra att fråga sig själv vad som är värdefullt i livet. Värdesätt annat än bara jobbet, som familjeliv och intressen.
Han poängterar också vikten av att våga prata med någon. Det kan vara vem som helst, en familjemedlem, en vän, en kollega eller kontakta vården.
- Kom ihåg att du inte är ensam. Det finns fler i samma sits. Våga ta hjälp! Det är starkare och modigare att våga göra det än att försöka klara sig själv!
Emil Jöhnemark vill avdramatisera att prata om psykisk ohälsa
Emils tips
• Våga prata om psykisk ohälsa, det kan vara utmattning, men även till exempel depression eller ångest, och bidra till att avdramatisera det
• Reagera och våga fråga om nån i din omgivning verkar må dåligt
• Lyssna på kroppen och ta varningssignaler på allvar
• Stanna upp och fundera på vad som är viktigt i livet
• Erkänn för dig själv att du behöver hjälp
• Prata med någon – en familjemedlem, en vän, en kollega eller vården
• Ta hjälp i tid, det går att bryta mönster. Det går fortare att komma tillbaka om du agerar tidigt
• Gör något som kul som ger energi och som är något annat än den vanliga vardagen
• Kom ihåg att du inte är ensam, det finns fler i samma situation
Hit kan du vända dig om du eller nån i din närhet mår dåligt
Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12