Eda-Kölabygdens LRF bjöd in till träff med Greppa Näringen

2024

Eda-Kölabygdens LRF-avdelning anordnade en träff med temat "Inspiration och information om underhåll av diken och dränering". Representanter från Hushållningssällskapet Västra och Länsstyrelsen Värmland deltog på evenemanget.

Träffens tema var inspiration och information om Greppa Näringen med fokus på underhåll av diken och översyn av dränering, markavvattning med mera. Från och med 2023 erbjuds kostnadsfri rådgivning till lantbrukare i hela Värmland. Detta blev en så kallad uppstartsträff för att uppmärksamma det hela. 

Värd för träffen var Eda-Kölabygdens LRF-avdelning som förlagt träffen hos Daniel Andersson, Håvilsruds Lantbruk & Entreprenad.

Håvilsruds Lantbruk & Entreprenad har en integrerad dikoproduktion med ca 50 kalvningar och 70 nöt till slakt per år. Utöver djuren bedrivs också växtodling och entreprenadverksamhet. Växtodlingen består av ca 200 ha konventionell areal och 55 ha ekologisk areal.

Vi började med en lättare lunch på Eda Hembygdsgård. Därefter informerade Daniel Hedeås och Anna Hultgren från Hushållningssällskapet Västra och Kajsa Kupiakova, Länsstyrelsen Värmland om vilka möjligheter till rådgivning som finns under paraplyet Greppa Näringen.

Efter det berättade Daniel Andersson om sina åtgärder för att hitta och åtgärda gamla dräneringar som föranleder en del bekymmer. Daniel Hedeås visade historiska flygfoton men även modernare satellitbilder kan vara till bra hjälp för att se var dräneringen kan ligga. Har man riktigt tur så kan även gamla täckdikningskartor finnas i länsstyrelsens arkiv. I vissa kartprogram på webben kan man rita på kartan för att kunna dokumentera åtgärder eller fynd.

Greppa Näringen-träff
Flygfoto.

Under eftermiddagen gjordes ett fältbesök på en av Daniel Anderssons arrendeåkrar som troligtvis har en skada på befintlig tegeldränering. Åtgärder hade gjorts men problem med obrukbara partier kvarstod. Stora mängder av rostutfällningar förekom och resonemang om val av slang samt filtermaterial var ett ämne som engagerade. Daniel Anderson berättade att han kommer lägga denna del i träda för att göra åtgärder under sommaren. Han bjöd även in till en uppföljande träff, för att utvärdera de åtgärder som gjorts. Det ser vi fram emot!

Som avslutning blev det fika och besiktning av en äldre kultivator som bestyckats med vingskär. Detta för att uppnå fullgenomskärning. Daniel Andersson berättade att han nått längre i bekämpningen mot kvickrot i synnerhet på de lättare jordarna än med vanlig rak spets.

Håll utkik på https://www.lrf.se/kalender/ för kommande träffar i Värmland. 

Tack till alla som deltog!

Eda-Kölabygdens LRF-avdelning