Dialogmöte om läget för lantbrukare i Stockholms län

Dialogmöte med region stockholm
Johan Bjurevall, Birgitta Carlsson, Lars Gillberg.

Nyligen arrangerade Region Stockholm ett dialogmöte där resultat från en enkät som tidigare skickats alla lantbrukare i Stockholms län diskuterades. LRF Mälardalen var på plats.

Birgitta Carlsson, lantbrukare i Nynäshamn och vice ordförande i LRF Mälardalen, deltog på mötet.

Hon beskriver enkäten som en inventering, där man vill ta reda på vilken utrustning och kapaciteter som finns på gårdarna i länet, samt vad man saknar. Denna inventering är en viktig del av arbetet med beredskap och livsmedelsstrategi.

En viktig fråga som diskuterades var offentlig upphandling av livsmedel. Deltagarna fick sitta i blandade grupper och föra in sina egna synvinklar, vilket Birgitta beskriver som väldigt värdefullt. För LRF Mälardalen är frågan om hur småskaliga lantbruk kan delta i offentliga upphandlingar en viktig fråga, samt hur det offentliga kan köpa in mer lokalt producerade livsmedel.

Enkäten visar att tillgången på kvarnar och slakterier är för dålig, och i kristider skulle livsmedelsförsörjningen inte fungera, berättar Birgitta. Det innebär redan i dag att många lantbrukare måste åka långa sträckor.

– LRF Mälardalen ska vara med i dessa forum, så jag är glad att vi blev inbjudna denna gång. Det var ett bra möte, med många nyttiga diskussioner, där vi fick komma med synpunkter. Enkäten pekar tydligt på viktiga frågor som vi nu tillsammans jobbar vidare med, säger Birgitta Carlsson.