Dialog framgångsfaktor för samverkan med länsstyrelserna

Birgitta Ulväng, Pauline Englund
Birgitta Ulväng, styrelseledamot LRF Mälardalen, och Pauline Englund, enhetschef för jordbruksenheten på länsstyrelsen i Uppsala

LRF Mälardalen träffar regelbundet alla tre länsstyrelserna i regionen. Från länsstyrelsen deltar oftast avdelningschefen för landsbygdsavdelningen och enhetscheferna för de enheter som tillhör avdelningen och från LRF Mälardalen en förtroendevald från regionstyrelsen samt en medarbetare.

På mötena, som omväxlande hålls hos LRF, länsstyrelsen och ute på gård, berättar länsstyrelsen om vad som är aktuellt hos dem just nu, och LRF ger en uppdatering om läget i lantbruket samt aktuellt i organisationen.

Ibland händer det att båda organisationerna besvarar samma remiss, vilket var fallet nyligen med den offentliga utredningen "En ny organisation för förvaltning av EU-medel". Även om var och en förstås lämnar ett eget svar på remisser, kan det vara värdefullt för båda sidor att diskutera dem för att få fler perspektiv.

Antalet obehandlade stödansökningar har minskat

Den 2 juli bjöd LRF Mälardalen in länsstyrelsen i Uppsala till kontoret på Ultuna för ett avstämningsmöte. Deltog gjorde Pauline Englund, enhetschef för jordbruksenheten, och Michael Persson, chef för landsbygdsavdelningen, samt Birgitta Ulväng, styrelseledamot i LRF Mälardalen, och Karolin Rask, sakkunnig tjänsteperson på LRF Mitt. Eftersom det var semestertider var det färre deltagare på mötet än det brukar vara.

Till landsbygdsavdelningen i Uppsala hör jordbruksenheten (som bland annat handlägger jordbrukarstöden), enheten för jordbrukskontroll (som bland annat utför kontroller kopplade till jordbrukarstöden), enheten för landsbygdsutveckling (som bland annat handlägger projekt- och investeringsstöd samt arbetar med den regionala livsmedelsstrategin) samt veterinärenheten (som bland annat utför djurskyddskontroller). Vid behov kan även kollegor från andra avdelningar bjudas in beroende på vilka frågor som ska diskuteras.

Ett av ämnena för dagen var något som diskuterats under en längre tid, nämligen den så kallade ryggsäcken av jordbrukarstöd, alltså äldre stödansökningar som inte har handlagts färdigt.

Uppsala har varit ett av de län som haft störst ryggsäck, men har under de senaste två åren arbetat hårt med att bli av med den. Ryggsäcken av obeslutade ärenden har successivt minskat de senaste åren och är idag 2,1 procent, att jämföra med januari 2023 då den var drygt 14 procent av totala antalet ärenden åren 2015-2022, och i januari i år drygt 10 procent för åren 2015-2023. I juni 2022 var andelen obeslutade ärenden från åren 2015-2021 ungefär 20 procent. En dryg tiondel av dessa av ärenden utgjordes dock av ”nollbeslut” vilket innebär ett beslut om 0 kr i utbetalning, eftersom stödet redan hade betalts ut tidigare.

Pauline Englund är enhetschef på enheten för jordbrukarstöd i Uppsala:

- Det vi har prioriterat högst är innevarande års utbetalningar där ambitionen är att uppfylla de nationella utbetalningsmålen, vilket vi lyckats med både 2022 och 2023. Som det ser ut idag kommer vi att uppfylla de nationella utbetalningsmålen också under 2024, säger Pauline Englund.

- De senaste åren har arbetet med ryggsäcken varit högt prioriterat. Förutom att vi har jobbat mycket själva med ryggsäcken har vi också tagit hjälp av andra länsstyrelser för att få en skjuts framåt i arbetet, berättar Pauline.

Pauline Englund, Michael, Persson, Karolin Rask, Birgitta Ulväng

Pauline Englund och Michael Persson (på skärmen) från länsstyrelsen i Uppsala, samt Karolin Rask och Birgitta Ulväng från LRF Mälardalen

Regelbunden dialog viktigt

Birgitta Ulväng är ledamot i LRF Mälardalens styrelse och ansvarig för kontakten med länsstyrelsen i Uppsala län:

- När en medlem hör av sig och är missnöjd med något kan vi lyfta frågan det gäller på dessa möten. Vi pratar aldrig om enskilda medlemmars ärenden, men vi kan diskutera problemen i ett generellt perspektiv och hitta möjliga förbättringar. Vi är inte alltid överens, men vi får en större förståelse för varandras möjligheter och begränsningar, säger Birgitta Ulväng.

Länsstyrelsen i Uppsala är en av de länsstyrelser där LRFs medlemmar upplevt störst utmaningar, och vissa av dessa kvarstår fortfarande. LRF Mälardalen ser att regelbundna samtal är en nyckel till ett kontinuerligt förbättringsarbete. När medlemmar hör av sig och berättar att de ser en positiv förändring är det såklart väldigt roligt. Ett sådan exempel är djurskyddskontrollerna som tidigare varit en stor utmaning i Uppsala, och där medlemmar beskrivit vilken skillnad till det bättre det blivit.

Dessa dialogmöten är naturligtvis inte den enda LRF har med länsstyrelserna. I september är till exempel ett möte inbokat för att träffa landshövdingen i Uppsala län, men bilden är att den kontinuerliga dialogen är viktigast för att nå förändringar.

 

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta Karolin Rask, sakkunnig LRF Mitt, karolin.rask@lrf.se, 010-184 25 65

 

Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12