”Det mesta är möjligt”

Palle Borgström, LRFs förbundsordförande, inleder riksförbundstämman.

”Just nu känns det som det mesta är möjligt.” Så inledde Palle Borgström sitt stämmotal. Han sa att det är den tiden på året då man som bonde har extra mycket framtidstro. Något som behövs efter ett 2023 med dåligt väder, kriser och politisk turbulens. Tiden nu rymmer nästan bara möjligheter, när intresset för jordbruk och beredskap har ökat.

Palle Borgström tog upp livsmedelsstrategin som är på gång, som LRF väntar och har stora förhoppningar på. Men det är bättre att det blir bra än att det går fort, sa han. Förenkling har varit en stor del av återkopplingen på strategin i alla remissvar som kommit in. Och det som hindrar och inte skapar nytt menade  också måste tas bort. Andra steg framåt han nämnde är att det börjar tas initiativ för att förbättra kring vargproblematiken.

Men han tog även upp den intensiva debatten om beteslagen, också ett exempel på regler som hindrar verksamhet i de gröna näringarna. Frågan är komplex och LRFs roll är att nyansera och förklara.

I skogen finns just nu stora problem, det mesta verkar vara omöjligt. En verklighet målas upp där den biologiska mångfalden är under massutrotning. Samtidigt som Riksskogstaxeringen ger en annan bild. Det finns fler lövträd, gamla träd och mer död ved än på länge i den svenska skogen. Det visar att skogsbrukande med frihet under ansvar fungerar, sa Palle Borgström.

Men LRF väntar fortfarande på svar när det gäller artskyddet. Minoriteter blockerar breda överenskommelser och man har hamnat i ett politiskt dödläge. Ulf Kristersson har ställt ut löften till skogsbruket och  behöver nu genomföra majoritetspolitik i skogen. Och naturrestaureringsfrågan är fortfarande inte löst. Enligt nuvarande förslag skulle stora arealer tas ur bruk och läggas i malpåse.

”Gå och rösta!” Uppmanade Palle Borgström. På kandidater som är beredda att sätta sig i utskott och arbeta för jord och skog. EU har på senaste tiden backat på en del av sina förslag. Politiken har korrigerat sig själv. Men behöver fortfarande ta ställning till om man ska arbeta med regler och detaljstyrning eller de mer övergripande frågorna.

LRF har aldrig varit så väl rustat för att påverka i Bryssel med representanter på betydande poster i flera av de europeiska organisationerna.

Det är viktigt att vara närvarande på alla nivåer, sa Palle Borgström. Det lokala, kommunala, regionala och nationella, tillsammans med den europeiska, binder samman LRF till en organisation att vara stolt över. Men som också har ett ansvar att anpassa sig till samtiden. Senare under stämman kommer man att rösta om nya stadgar, resultatet av en process som har fått tid för förankring. Det blir ett historiskt beslut om att utveckla LRF vidare.  

Därefter förklarade Palle Borgström 2024 års riksförbundsstämma öppnad.

Du kan se hela talet här