"Det finns många knappar i en traktor"

Bonden i skolan gårdsbesök
"Det finns många knappar i en traktor", konstaterade ett av barnen efter en provsittning.

Framtiden tillhör nästa generation. Därför kändes det extra bra när 450 elever och personal fick lära sig mer om svenskt lantbruk och var maten kommer från en solig septemberdag vid Bjärhus gårdsbutik.

– Det här är ju ypperliga tillfällen för våra elever att knyta an den vardagliga undervisningen till det verkliga livet som vi ska förbereda dem för. När de kommer tillbaka till klassrummet finns det många exempel att knyta an till, säger Caroline Ekstrand, skolchef i Klippans kommun som besökte Bjärhus samtidigt som eleverna. 
De fick se och lära sig mer om lantbrukets djur, provsitta traktorer och tröskor, smaka på honung, korv och grönsaker och ta del av möjligheterna till ett yrkesliv inom lantbruket genom elever och personal (och hundar) från Segragymnasiet som fanns på plats. 

Dagen kunde bli till genom fint engagemang från såväl regionstyrelsen och kommungruppen, det var ett tjugotal från LRF på plats under dagen för att guida eleverna runt bland de olika stationerna. Men utan samarbete med KLS, ICA, Segra, Optimera, Rental, Skånemejerier och inte minst Klippans kommun hade det inte gått att genomföra. 

Kommunstyrelsens ordförande Anna Andresen (M) var också på plats, och berättade att ämnet hade kommit upp under en träff med kommungruppen som verkligen såg skolbesök som ett viktigt prioriteringsområde. 
– Från LRF är barn och ungdomar ett prioriterat område och när kommungruppen tillsammans med kommunen genomför detta arrangemang ger det oss möjlighet att visa barn och ungdomar alla möjligheter som finns i våra branscher, säger Henrik Gudmundsson, ledamot i regionstyrelsen för LRF Skåne. 

Med hjälp av näringslivsutvecklare Burim Nikqi på kommunen ordnade man transport åt alla elever och sydde ihop säcken. Förhoppningen från kommunen såväl som LRF och de andra aktörerna är att konceptet ska kunna erbjudas varje år framöver, kanske inriktat mot specifika årskurser. 
– Klippan är en liten kommun och det är på landet men det är inte alltid man vet varifrån mjölken kommer, säger Anna Andersen. 

Gårdsbesök skola

Det fanns flera djurslag på de olika stationerna under dagen, bland annat nöt.

Får

Fåren kändes lite konstiga att klappa, tyckte endel.

Gårdsbesök

Stationen där man provsatt jordbruksmaskiner var populär.

Korvservering gårdsbesök

Maria Hofvendahl Svensson, ordförande i LRF Skåne, hjälpte representanter från KLS att skära upp korv till alla.

Gårdsbesök skola

"Vad högt det är att klättra!"

Segragymnasiet Aurora och Milo

Elever från Segragymnasiet lärde ut hur man hälsar på en hund. Och berättade om utbildningarna.

Bonden i skolan gårdsbesök

Det gick att beta av ett gäng rutor på bondebingot under dagen.

Anna Andresen KSO Klippan

Kommunstyrelsens ordförande i Klippan, Anna Andresen.