Det finns ett ordspråk som lyder ”Stilla stå är tillbaka gå”

Sofia Karlsson
Sofia Karlsson, regionordförande för LRF Västra Götaland. Foto: Ulrika Bertilsson.

KRÖNIKA: Senast LRF gjorde större förändringar i sina stadgar var på 70-talet. Här i Västra Götaland såg vi för flera år sedan behovet av att ändra och gick därför före med att stadgebinda kommungrupperna och testa stadgefria lokalavdelningar. Vi har helt enkelt sett att ”stå still är tillbaka gå”.

Så klokt och så sant. På riksförbundsstämman i slutet av maj beslutade vi om nya stadgar och strax därefter höll vi en digital extrastämma i Västra Götaland där vi beslutade att bekräfta de nya stadgarna. Eftersom den vanligaste frågan vi fick under förra höstens lokalavdelningsårsmöten var "Vi vill välja väg nu, hur snabbt kan vi göra det?" föreslog styrelsen och stämman beslutade även, att det i höst är dags för lokalavdelningarna att välja väg framåt.

Som vi så många gånger tidigare pratat om här i Västra Götaland innebär de inte några stora förändringar för kommungrupperna, än just namnet som numera är kommunavdelning.

Välja väg: lokalavdelning eller lokal grupp?

Under kommande årsmötesperiod för lokalavdelningarna kommer alla lokalavdelningar att anta nya stadgar för sin lokalavdelning. Därefter ges lokalavdelningen möjlighet att ta beslut om att "välja väg", det vill säga hur man vill forma sin verksamhet framåt. De som önskar fortsätter verksamheten i sin lokalavdelning med eget organisationsnummer och årsmöten. Men det kommer även göras möjligt att bilda en lokal grupp där engagemanget kan drivas utan föreningsformalian. Detta gäller alla lokalavdelningar, även de som valt att bli stadgefria. Vi har lovat att kalla stadgefria lokalavdelningar till årsmöte så de kan välja väg framåt och det kommer vi naturligtvis att göra inför höstens möten. Oavsett hur man väljer att göra är jag övertygad om att det kommer ordnas många bra aktiviteter för våra medlemmar. Jag vet att engagemanget är stort bland alla oss som valt att engagera oss i LRF.

Ständigt modern folkrörelse

Senast LRF gjorde större förändringar i sina stadgar var på 70-talet. Här i Västra Götaland såg vi för flera år sedan behovet av att ändra och gick därför före med att stadgebinda kommungrupperna och testa stadgefria lokalavdelningar. Vi har helt enkelt sett att ”stå still är tillbaka gå”. Bra att vi nu gjort dessa förändringar i hela LRF. Framöver hoppas jag att man inte kommer vänta lika länge med att justera stadgarna för att vi skall kunna säga att vi är en ständigt modern folkrörelse.

Sofia Karlsson
Ordförande LRF Västra Götaland