”Det blir häftigt att hämta guldmedalj för vår insats”
2025-03-18

Det finns många anledningar att bli mjölkbonde. Stockholms bilköer och en dyr häst var startskottet till familjen Sommars framgångsrika karriär som mjölkföretagare. Nu får Ingrid och Henrik Sommar i Västerås ta emot en guldmedalj av kungen.
Du kanske har sett filmen Falling Down där huvudrollsinnehavaren, spelad av Michael Douglas, får nog av trafikstockningen och lämnar bilen i ren ilska.
Mjölk-Sveriges svar på detta kan vara Ingrid Sommars pappa som fick nog av Stockholms bilköer och – i något mer ordnade former än i Falling Down – lämnade huvudstaden och köpte en gård utanför Västerås. Tanken var att han även skulle köpa en häst, till sin hästintresserade dotter Ingrid men så långt räckte inte pengarna.
Från kviga till högteknologisk mjölkproduktion
– Så jag tog en av gårdens kvigor och red på i stället. För att vi skulle kunna ha den kvar blev den betäckt och året därpå fick hon en kalv. Snart fanns det 30 mjölkkor i den tidigare tomma ladugården. Nu har vi 135 kor, berättar Ingrid Sommar.
– Vi har inte alltid drivits av att utveckla företaget, men när de 4 barnen vuxit upp så fanns möjligheten. 2003 byggde vi en lösdriftsladugård med robotmjölkning. Det underlättade arbetet mycket och nu har vi nästa generations robotar i ladugården. Vi tyckte de första var bra, men då hade vi inte träffat på dessa. Tekniken tar stora steg framåt!
I dag kan de följa mjölkkvaliteten och hur varje djur mår med mängder av data: Hur de rör sig, hur de mjölkar och äter. Det gör att de kan sätta in åtgärder snabbt och jobba förebyggande med kornas hälsa. God djuromsorg är det viktigaste för att mjölken ska bli av högsta kvalitet och den når de med en kombination av högteknologi och duktiga medarbetare. Fem personer jobbar nu på gården. En av dem är parets son Johan Sommar som ärvt föräldrarnas intresse och gått in som delägare i företaget.
Ett lagarbete där alla har sin roll
– Mjölkproduktion är verkligen ett lagarbete. Ska kvaliteten bli bra måste allt kring djuren stämma, de är i fokus hela tiden. Alla i familjen har djuröga, men jag är nog den som är mest djurmänniska. Vår son Johan är duktig på växtodling, foder och maskiner, Henrik är duktig på maskiner och att lösa tekniska problem, säger Ingrid Sommar.
Jobbet är intressant just för att det är så mångsidigt, säger hon.
– Det är dynamiskt och man blir aldrig fullärd, varje vecka lär man sig något nytt. Samtidigt finns det en kontinuitet. Med aveln kan vi följa kofamiljerna och gå tillbaka i tiden. Det är spännande att jobba med levande varelser.
Framtidstro och en viktig roll i samhället
Utvecklingen i branschen gör också arbetet spännande, tycker familjen Sommar. Bara under deras livstid har det hänt mycket, säger Ingrid.
– Djuren mjölkar bättre och är friskare och mer hållbara. Det är en kombination av avel och skötsel där vi kan så mycket mer i dag. Det förebyggande arbetet med djurhälsa har kommit långt.
Livsmedelsproduktion och hållbarhet går hand i hand
Arbetet är inte bara intressant, det är viktigt att producera livsmedel, tycker familjen Sommar. I en orolig värld blir det allt tydligare.
– Lantbruket är otroligt viktigt för beredskapen. I Sverige har vi dessutom goda förutsättningar för att producera mjölk: bra klimat, naturligt rent vatten och gott om mark. Vi har också en kultur av betande djur.
Gården ligger nära Mälaren, i marker där det passar bra med betesdjur och vallodling. Mularna håller landskapet öppet och bidrar till biologisk mångfald, påpekar Ingrid Sommar.
– Det ger oss ett vackert landskap. Vi ser mångfalden, allt från örter, fåglar och svampar. Våra betande djur ger en väldig artrikedom samtidigt som vi producerar livsmedel som folk behöver. Gården är inte bara en vacker kuliss.
Ett erkännande för många års arbete
Hon tycker att det är bra att politikerna nu vill sluta att klassa lantbruket som miljöfarlig verksamhet.
– Vi producerar mat som man kan leva av. Inte kolsyrade drycker utan näringsämnen eller fyrverkerier. På gården finns det också en kretsloppstanke. Vi som lever av jorden, bryr oss om den. Inom lantbruket sitter vi även på en hel del lösningar för energiförsörjningen. Biogasproduktionen skulle kunna utvecklas mycket mer om vi fick bättre förutsättningar.
I 25 år drevs gården ekologiskt men för ett år sedan gick de tillbaka till konventionell drift. Efterfrågan på ekologiskt blev för liten och nu kan man i stället ta med sig det bästa från två världar, förklarar Ingrid Sommar.
– Vi använder gödning och djuren ger oss naturgödsel. Vi bekämpar behovsanpassat och vi har lärt oss att arbeta resursklokt. Däremot kan vi till exempel avmaska snabbare utan dispens, om det skulle behövas.
På gården finns gott om planer för framtiden. Sonen Johan Sommar vill fortsätta att utveckla företaget och bland annat bygga nytt för ungdjuren, lägga till en robot och utöka med fler kor.
– Vi har framtidstro. Även i fortsättningen kommer det att behövas livsmedel. Två av våra andra barn jobbar faktiskt också med mat, en med distribution i Australien och en i restaurangbranschen här i Sverige. De har koll på hela kedjan och vet var maten kommer i från.
I år fyller Ingrid 67 och Henrik 70 år. Men även om ena sonen nu håller på att ta över företaget och gården har föräldrarna inga omedelbara planer på att stänga ladugårdsdörren för gott.
– Vi har båda svårt att släppa arbetet helt. Vi trivs med det och tekniken gör att man kan hålla på länge. Det är också roligt att fortsätta hänga med i utvecklingen. När jag inte är i ladugården har jag alltid ett öga på korna i appen. Men vi planerar att bygga ett nytt hus på mark en bit bort och flytta, som ett första steg, säger Ingrid Sommar.
Ett firande värt att skjuta upp resan för
Att få ta emot medalj från kungen tycker både Ingrid och Henrik ska bli häftigt.
– Vi är stolta över vår mjölkkvalitet och det ligger mycket jobb bakom alla år. Det blir häftigt att åka och hämta guldmedalj på slottet för vår insats. Vi skulle egentligen ha hälsat på vår ena dotter som bor i Kanada då, men den resan bokade vi om. Kungen är ändå kungen, säger Ingrid Sommar glatt.