Deras satsning gav miljöpris
2024-07-30
Sunnegården grönsaker har tilldelats Årets Miljöpris i Linköping. - Det känns jätteroligt och jättestort! säger Cecilia Bevervik Sunnerud som tillsammans med sin son Albin driver familjeföretaget utanför Linköping sedan 2021.
På gården i Vikingstad har Cecilias svärföräldrar tidigare bedrivit växtodling, men gården är sedan länge utarrenderad till en arrendator som främst odlar spannmål här. När Cecilias familj tog över en del av marken ville de främst satsa på nya huvudgrödor.
Sunnegården grönsakers huvudgröda har sedan starten varit sockerärtor och sugarsnaps/salladsärtor.
- Det började med att vi tyckte att varför finns det inga svenskodlade sockerärter och sugarsnaps? Allt importerades från Afrika och Sydamerika. Vi tänkte att hur svårt kan det vara? berättar Cecilia.
Vill vidareutveckla gårdsbutiken
Det visade sig inte vara så svårt. De dubblade antalet grödor andra året och dubblade igen året därpå. Sedan starten har de haft utmaningar som förra årets torka och översvämningar i år, men förutom det har det gått bra. Ärtorna har sålts i butiker runtom i Sverige och är väldigt omtyckta. Utöver sockerärter och sugarsnaps odlar de sallad, squash, sötpotatis, fänkål, sötmajs, brysselkål och annan kål. Sunnegården grönsaker odlar ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt och de är noga med att ha så lite svinn som möjligt.
Framöver vill Cecilia vidareutveckla gårdsbutiken till ett trevligt besöksmål med större sortiment av det de odlar och det grannbönderna odlar.
Priset Årets Miljöpris i Linköping fick Cecilia ta emot på Linköpings universitet av Östergötlands miljönätverk. Östergötlands miljönätverk består av företag och organisationer i Norrköping, Linköping och Söderköping med omnejd som bland annat delar ut ett antal miljöpriser varje år. Det är studentföreningen Navitas, som består av studenter från olika program vid Linköpings universitet som är intresserade av hållbarhetsfrågor, som kartlägger lämpliga kandidater till priserna och till Årets Miljöpris i Linköping var temat i år Innovationer inom jordbruk.
Motiveringen
Studentföreningen intervjuade utvalda kandidater som sedan fick komma till prisutdelningsceremonin.
- Jag visste ingenting innan jag kom dit, så det var verkligen roligt! säger Cecilia.
Motiveringen till priset löd:
”Företagets engagemang i hållbart jordbruk gör dem till värdiga vinnare av priset. Sedan starten har gården odlade grödor för självförsörjning och för distribution till affärer. I sitt arbete inkluderar de innovationer som stärker den biologiska mångfalden, markens hälsa och de inkluderar strategier för att reducera matsvinn.”
Cecilia säger att de är väldigt glada för utmärkelsen som är som ett kvitto på att det de gör är bra och som också marknadsför den relativt nya verksamheten de har för alla som inte känner till dem sedan tidigare.
Priset bestod av diplom och 5000 kronor som vinnaren får utse en barn- och ungdomsverksamhet som de vill lämna vidare pengarna till. De har ett år på sig att fundera över vilken verksamhet de vill ge till. Valet av verksamhet ska presenteras i samband med att nästa års miljöpris delas ut.