Den hållbara vattenkraften har flera ben - miljön är ett av dem
2024-10-29
Det saknas fler hållbarhetsperspektiv i diskussionen om de småskaliga vattenkraftverken, och det är ett svek mot landsbygden. Detta skriver Lars Ahlin, ordförande i LRF Jämtland, tillsammans med Nils Björid, ledamot i LRF Jämtlands styrelse i Östersundsposten.
Ibland läser man saker i ett sammanhang som inte riktigt hänger ihop. Så var det den 8 oktober när Miljöpartiet i Jämtland Härjedalen hade en debattartikel i ÖP. De skrev att det var ett svek mot landsbygden och allt vattenliv, när Tidö-partierna pausade miljöprövningen i processen mot att ta fram moderna miljövillkor för svensk vattenkraft. Därför vill MP återinrätta en miljöfond i Jämtkraft, för att finansiera miljöåtgärder inom vattenlivet.
Främst vad gäller de små och äldre anläggningarna så måste vi nog reda ut ett och annat. Regeringens remiss ”Bättre förutsättningar för vattenkraftens omprövningar” är vällovlig även om den skulle kunna innehålla betydligt bättre förslag sett ur den småskaliga vattenkraftens perspektiv. Initiativet var bra, men fokuset ligger fortfarande på miljökvalitetsnormen och ingen hänsyn tas till andra samhällsintressen.
Miljöpartiets uttryck om svek, delar vi inte. Det som däremot är svekfullt, för oss som bor och på verkar på landsbygden, är den ensidiga bild av hela denna utredning. När MP satt i regeringen och initierade detta bortsåg man från andra samhällsintressen, och det gör nuvarande Tidö-regering också. Givetvis är det viktigt med en hållbar vattenkraft, men ingenstans lyfts frågan om de ekonomiska värden som skapats och skapas via dessa småskaliga vattenkraftverk. Inte heller pratas om kulturvärdena för dessa anläggningar som funnits i hundratals år, eller vilka möjligheter till utveckling och välfärd de har skapat genom sin existens. Detta saknas hos båda MP och Tidöpartierna.
Dessutom är processformen i den aktuella nationella prövningsplanen för vattenkraften rättsosäker. Idag vittnar flera ägare om helt bedrövliga situationer, där de står som enskilda ägare till gamla små vattenkraftverk. Omfattande utredningskrav har ställts på den enskilda kraftverksägaren om hur vattnet såg ut innan kraftverket fanns på plats. Det är oerhört svårt att utreda för en enskild när vissa kraftverk är många hundratals år gamla.
Vi på LRF anser att det är viktigt att vi använder våra resurser väl och hållbart. Vi tror att den småskaliga vattenkraften har en framtida roll att spela, både i frågan om elgenerering eftersom de faktiskt producerar viktig och efterfrågad el såsom det är idag, och för det andra finns ett beredskapsperspektiv i att ha flera små kraftverk i bruk. De är också viktiga kulturbärare med en historia hundratals år bakåt i tiden. De är också företag som i sig bidrar till samhället. Man värnar inte landsbygden genom att bara se på en sida av myntet – miljö är viktigt men hållbarhet är mer än så.
Lars Ahlin, Ordförande LRF Jämtland
Nils Björid, ledamot LRF Jämtland