Debatt: Spannmålen som skulle bli öl blir till mjölk

tröska, spannmål
Foto: Jan Petersson

Spannmålen som i vanliga fall går till bryggerier och bagerier kommer i år att få bidra till att bli kött och mjölk, menar LRFs skribenter.

Bohuslänningen 15 nov, Strömstads Tidning 13 nov

Det som skulle bli öl blir till mjölk i stället, hur är det möjligt? Men odlingsåret 2023 går till historien som det sämsta på 30 år och då är det viktigt att se helheten i livsmedelssystemet. Som konsument går vi och köper en vara i affären, vi tar det vi är sugna på eller det som plånboken tillåter. Vi förväntar oss att det ska finnas mat och dryck i hyllan eller i kyldisken – men livsmedelssystemet är känsligt.

Ibland blir det inte riktigt som det är tänkt, skörden slår fel eller i värsta fall uteblir. Många lantbrukare fick i år se sina skördar halveras eller inte ha den nödvändiga kvalitén som gör att det går att baka eller brygga öl på råvaran.

I år är det mycket spannmål som på grund av för mycket regn inte passar att sälja till bagerierna eller direkt till konsument, utan i stället har spannmålet blivit foder till våra lantbruksdjur.

Tack vare att vi har djur som kan äta det som inte har passande kvalité för att baka eller brygga öl på, kan vi ta vara på den spannmål som skulle gått till bagerierna och bryggerierna. Inte optimalt ur en lantbrukares synvinkel, då fodersäd har ett lägre pris än brödsäd.

Samtidigt gör djuren att vi ändå får ”pang för pengarna” och att de på sitt smarta vis kan omvandla spannmålen till mjölk eller kött. Spannmålen som i vanliga fall går till bryggerier och bagerier kommer i år att få bidra till att bli kött och mjölk, inte helt fel det heller, om än att det inte var så lantbrukarna tänkt sig året.

Men så är det att driva lantbruk, ibland har vi vädret med oss och andra år så har vi det inte, och då är det bra att vi har ett livsmedelssystem som hänger ihop. Hela livsmedelssystemet är beroende av varandra och måste hänga ihop, ingen bit kan plockas bort utan att det får konsekvenser, om vi inte hade haft djuren, var skulle då all spannmål med kvalitetsbrister användas till?

Det är när vi kan få flöden genom hela kedjan som vi kan bygga ett robust system och där alla delar är viktiga, detta blir extra tydligt ett år som detta.

 

Torsten Torstensson
kommungruppsordförande LRF Uddevalla

Fredrik Andersson
kommungruppsordförande LRF Munkedal

Anders Halleröd
kommungruppsordförande LRF Orust

Hans-Ola Olsson
kommungruppsordförande LRF Tanum