De får pris för stall med rationell skötsel och högt smittskyddstänkande
2024-09-13
Oscar Eriksson och Madeleine Henningsson som driver nötköttsproduktion i Sörsylta i Köping har utsetts till Årets nötköttsföretagare i Västmanlands län. Temat för utmärkelsen är i år byggnation och de prisas för att ha byggt ett stall med rationell skötsel och högt smittskyddstänkande med ett ordentligt mottagningsstall och ett väl tilltaget hygienrum. I ett område med väldigt lite djur är Oscar och Madeleine med sitt bygge pionjärer.
- De är så klart kul att bli uppmärksammad för det man gör. Det ligger ju mycket jobb bakom, säger Oscar Eriksson om utmärkelsen.
Gården har cirka 130 tjurar. Den nya lösdriften stod klar i januari 2023 och devisen för bygget var ju enklare desto bättre. Djupströbädd med skrapgång och gödselskrapa ger rena fina djur och automatisk utgödsling ger minskat arbete.
De har också byggt ett hygienrum på 20 kvadrat där exempelvis veterinär och andra kan tvätta sig själva och utrustningen. För att minska smittorisken när nya djur köps in fungerar den gamla ladugården som ett mottagningsstall.
För att minska plaståtgången har de byggt en plansilo så att de inte behöver plasta balar.
Oscar och Madeleine har byggt nytt i ett område där det finns få djurgårdar och där det inte byggts några djurstallar på mycket länge.
Vad är det bästa med ert jobb?
- De bästa med att vara lantbrukare är att bestämma över sina egna arbetsdagar och det omväxlande arbetet under året.
Vad har ni för framtidsplaner?
- Vi går i tankarna att bygga ett nytt kalvstall då det arbetet skulle behöva effektiviseras och rationaliseras. Målet är att utöka djurantalet.
Vilka är era bästa tips för en lönsam och hållbar nötköttsproduktion?
- Lantbruk är ju långsiktigt så nummer ett är att tro på det och på sig själv och skapa rutiner. Sen är det att få till ett bra grovfoder, alla tre skördar behöver uppnå en bra kvalité, säger Oscar.
Fakta om gården
Gården ligger i Sörsylta, Munktorp, utanför Köping. Madeleine arbetar som lärare, men är just nu föräldraledig. Oscar är uppvuxen på gården och tog över 2013 efter att den hade varit utarrenderad i 10 år. Fram till 2020 arbetade Oscar heltid som grävmaskinist.
2017 köptes sju avvanda kalvar och därefter hölls 10-15 kalvar i gamla ladugården. Hösten 2020 fick Oscar investeringsstöd och bestämde sig för att bygga ett nytt djurstall. I januari 2023 stod det färdigt. Idag har gården omkring 130 tjurar. 50-75 stycken 3-4 veckors-mjölkraskalvar köps in från en gård utanför Köping samt köttraskalvar från grannar och förmedling. Kalvarna hålls i den gamla ladugården upp till 4-5 månaders ålder där de får mjölk upp till 8-10 veckors ålder då de har uppnått en vikt på 100 kg. Därefter äter de kalvpellets och hö. Från 3 månader får de galax, spannmål och hö. Från 6 månader ges spannmål och ensilage. De slaktas vid 17-18 månader. Målet är att få ner det till 16-17 månader, men på grund av dåligt foder 2023 så har de blivit 17-18 månader det här året.
Automatisk utgödsling ger minskat arbete. Varannan dag körs ensilage upp med traktor och två gånger per dag ges kraftfodret, även det med traktor. Den rationella driften gör att 130 djur kan skötas på 1 – 1,5 timme per dag.
Oscar Eriksson och Madeleine Henningsson är nominerad av LRF Mälardalen och Sveriges Nötköttsproducenter i regionen till den rikstäckande tävlingen om utmärkelsen Årets nötköttsföretagare.
Årets nötköttsföretagare utses av LRF och Sveriges Nötköttsproducenter. Riksvinnaren utses på Köttriksdagen den 21 november i Sundsvall. Priset är ett sätt att uppmärksamma nötköttsuppfödare runt om i Sverige som arbetar intensivt med att förbättra sin produktion med ökad djurhälsa och djurvälfärd.
Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12
LRF Mälardalens ordförande Tomas Olsson överlämnade utmärkelsen