Dags att Umeå kommun tar ansvar för Forslunda

Lotta Folkesson tittar allvarligt in in kameran. I bakgrunden går kor. Solen skiner och det är fint sommarväder.
Lotta Folkesson, Ordförande LRF Västerbotten, är kritisk till Umeå kommuns hantering av gymnasieskolan

Varför tar Umeå kommun inte ansvar för framtidens livsmedelsproducenter? Det frågar Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten i dagens VK

Umeå kommun är en av de kommuner i Sverige som arbetar allra hårdast med sitt klimatarbete. De ingår i samarbeten som är internationella, nationella och regionala, och ett av många fokusområden är livsmedel. Umeå kommun tacklar detta på de allra mest kreativa vis, exempelvis genom att skriva egna kokböcker om hållbar mat, men också genom att samla krogar, restauranger och skolbespisning för att samtala om omställningen mot hållbar livsmedelsförädling. Vi ska äta gott och hälsosamt, och göra det i balans med klimatet. Så långt är allt väl – men likväl saknas en viktig pusselbit.

För att vara trovärdig och långsiktig i sin planering om hållbara livsmedel måste man också inkludera livsmedelsproduktionen, och inte minst se till att vi har livsmedelsproducenter i framtiden. Lyckligtvis är detta något som Umeå kommun också har rådighet över, eftersom de är så kallad huvudman och därmed högsta ansvarig för Forslunda Gymnasium. Här utbildas framtidens livsmedelsproducenter i Umeå och resten av länet, och det är den enda gymnasieskolan i Västerbotten som gör det. Dessvärre verkar inte de ambitiösa målen och fina orden om hållbara livsmedel nå hela vägen över åkrarna in till eleverna där.

Plantskola på Forslunda Gymnasium
Plantskola på Forslunda Gymnasium

I många år har kommunförvaltningen flaggat för politikerna om det svåra läge som Forslunda befinner sig i. Det hela bottnar i en konflikt i mellan kommunens egna nämnder, där Forslunda till skillnad från alla andra skollokaler i Umeå kommun har hamnat hos en annan nämnd där den egentligen inte hör hemma. Här har man inte råd att underhålla skollokalerna och upprätthålla den standard som egentligen krävs för att garantera en högklassig utbildning. I många år har man därför hankat sig fram, lagat det som lagats kan och gjort svåra prioriteringar som resulterat i avsaknad av mjölkrobot, en utdaterad maskinpark och att byggnader rasat in. Detta har påverkat kvalitén på utbildningen så till den milda grad att eleverna, väl ute på praktik, inte känner sig bekväma med den teknik som faktiskt används av oss bönder i verkligheten.

Trots att det finns ett beslut som säger att Forslunda ska övergå till samma nämnd som alla andra skolorna har, händer ingenting. Summa summarum hamnar Forslunda fortsatt mellan stolarna och för varje år som går så sjunker standarden på naturburksutbildningen. Maskinerna blir gamla och tekniken utdaterad. När eleverna tar studenten har de inte fått de bästa förutsättningarna för att ta vid och arbeta på lantbruk som kan leverera hållbar mat. Det är ett hån mot framtidens livsmedelsproducenter.

Får och lamm tillsammans
Får och lamm på Forslunda Gymnasium

Om det politiska styret i Umeå menar allvar med sitt klimatarbete måste också Forslunda prioriteras. Svenskt jordbruk har ett lågt klimatavtryck med hög näringstäthet och fler kommer behöva äta lokalproducerat om vi ska klara klimatmålen. Vi bidrar också till en bred biologisk mångfald upprätthålls. I takt med den ökade globala uppvärmningen kommer jordbruksmarker och bönder i norra Sverige dessutom bli allt viktigare för den nationella, och globala, livsmedelsförsörjningen. Vi har förutsättningar att öka livsmedelsproduktionen men det vilar på en politisk vilja, så att framtidens bönder är väl rustade at möta framtidens utmaningar.

Umeå kommun kan inte göra allt, men det är deras ansvar att ta tag i Forslunda Gymnasium.

Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten



Läs Lottas debattartikel i VK: Läs här