IT-säkerhet i lantbruket

Hänglås
Hänglås på ladugårdsdörren, en av många försiktighetsåtgärder

Har du ibland funderat över vilka säkerhetsåtgärder som vore klokt att ta till sig som lantbrukare? Nyligen annordnade LRF Kött ett webbinar om just detta, och för dig som missade har vi sammanställt en kort sammanfattning.

Cybersäkerhet i lantbruket blir allt mer viktigt, speciellt inom animalieproduktionen. På LRF Kötts lunchwebbinar kunde deltagarna ta del av information och tips från två experter inom området, docent Marcus Nohlberg som forskar inom cybersäkerhet vid högskolan i Skövde, samt Lantmännens koncernsäkerhetschef Johannes Eriksson. De redogjorde för de utmaningar som vi står inför kopplat till cybersäkerhet, men kom också med några handfasta tips.

Tips för dig som lantbrukare 

  1. Uppdatera alltid dina enheter när de säger att det finns en uppdatering
  2. Aktivera "multifaktorautentisering", fuktionen som gör att du behöver godkänna ett inlogg från flera enheter. Exempelvis får du ett sms på din telefon med en kod som ska fyllas i, utöver ditt vanliga lösenord på webbplatsen
  3. Använd en lösenordshanterare. Ibland finns en lösenordshanterare redan installerad på din teknik, och annars går det att ladda ner en app till din mobiltelefon där du lagrar dina lösenord. På det sättet behöver du bara hålla reda på ett lösenord, och så håller lösenordshanteraren koll på resterade. Det gör också att det blir lättare för dig att välja svåra och komplexa lösenord, som därmed blir svårare att hacka.
  4. Ställ frågor till ”rätt” personer och våga kosta på en konsultation.  Ibland behöver man hjälp av en datatekniker med god kunskap och erfarenhet, hellre än grannens tonårsbarn. 
  5. Använd helst inte samma dator till mjölkroboten som barnen spelar onlinespel på

 

Och inte minst, läs MSBs folder ”Tänk säkert”.

Foldern innehåller också checklistor som kan vara mycket användbara

MSB:s kampanj "Tänk säkert"