Anmälan stärker polisens arbete

Flytt av utsädessäckar, på Esplunda Lantbruk. Fotograf: Ester Sorri.
Polisen ser gärna att lantbrukare anmäler stölder och inbrott. (Bilden är en illustration. Gården har inte drabbats av stöld).

Det stjäls för stora belopp hos landsbygdsföretag. Men hur mycket det handlar om är oklart eftersom långt ifrån alla tillgrepp anmäls. Detta vill polismyndigheten i Bergslagen ändra på. De uppmanar alla att lämna tips och anmäla stölder.

En anmälan är avgörande för polisens arbete. Anmälan kan leda till att en patrull skickas ut för att säkra spår, samla DNA och vittnesuppgifter. En anmälan kan också leda till att en stöldligas aktiviteter i en hel region kan klaras upp.

–  Lantbrukare är våra ögon och öron. Deras iakttagelser gör det möjligt för oss att lägga pussel och hitta mönster så att vi kan nå framgång. Det är inte enbart lokala förmågor som ger sig ut på småtimmarna utan både nationella och internationella brottsnätverk, berättar Stefan Toll.

Stefan är kommunpolis i Lindesberg, Nora och Ljusnarsbergs kommuner. Han ser vilka resurser som krävs för att utreda brott. Nu kanaliseras mycket till storstäder och bostadsområden som drabbats av gängkriminalitet. Men det får inte leda till att landsbygden lämnas åt sitt öde.

–  Vi utvecklar vårt arbetssätt och tänker mer i termer av samverkan, både grannsamverkan men också samverkan med lantbrukare och regionens poliser. En iakttagelse i kombination med en eller flera anmälningar ger vår underättelseavdelning möjlighet att styra resurser så att vi kan slå till och lagföra brottslingar, säger Toll.

Listan över intressanta objekt är lång: traktorer och maskiner, GPSer och bevattningsutrustning, växtskyddsmedel och gödning, motor- och röjsågar, motorbåtsmotorer och motorcyklar, katalysatorer och krockkuddar men också diesel och ved.

–  Finns det pengar att tjäna hittar de alltid ett sätt att komma över varan. Samtidigt kan vi göra en hel del för att försvåra och förebygga. Lås in traktor och maskin. Ta ur det som är värdefullt. Ha dokumentation och chassinummer tillgängligt. Märk med DNA och sätt upp belysning med rörelsevakt, summerar Toll.

Om olyckan är framme och inbrottet är ett faktum vill han ha en snabb kontakt. På ”polisen.se” finns en anmälningsfunktion som är öppen dygnet runt. Där kan man skicka med mobilbilder och filmer men också i fritext skiva en kort redogörelse. Gärna om man sett ovanliga bilar och okända registreringsnummer i trakten.

På gång är även en APP där företagare kan knappa i händelser och iakttagelser. Stefan menar att det är ett gemensamt ansvar att ta tag i situationen, göra det svårare för brottslingarna och därmed säkra upp landsbygden. Vi får inte hamna i en situation där förtagare känner sig tvingade att lägga ner.

–  Får vi bara fram fler anmälningar motiverar det samhället att lägga mer resurser på detta arbete. Annars finns det inget som talar om att detta är ett samhällsproblem, menar Toll.