Broschyr om att vässa beredskapen
2024-11-27
Den här veckan kommer för första gången en broschyr om hur lantbruket kan förbereda sig inför en eventuell kris eller ett krig. Samhället kan ju inte stå utan mat. Så nu är diskussionen igång hur lantbruksföretagarna kan stärka sin beredskap och motståndskraft.
Krissituationer eller krig i vår omvärld påverkar redan i dagsläget livsmedelsproduktionen. Extremväder med torka och översvämningar, elavbrott och störning i transporter har böndernas redan stor vana vid att hantera.
Men det kan bli betydligt allvarligare om gränserna stängs, det är en fråga som länge varit uppe på LRF:s bord och tema vid samtal med myndigheter.
I dagarna kommer broschyren som går ett steg längre än MSBs folder ”Om krisen eller kriget kommer”. Den nya broschyren är framtagen av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och riktar sig till Sveriges bönder.
Beredskap binder mycket kapital
– Det är bra att det kommer verktyg så vi kan diskutera hur bönderna kan stärka sin egen beredskap på gårdsnivå. Den här broschyren om beredskap kan vi tillsammans med övriga samhället använda som utgångpunkt för att stärka och bygga upp en beredskap, säger Johan Linderkers
– Vi måste titta på gårdsnivå och se över vilka resurser och varor vi behöver ha hemma. Det handlar om allt från diesel, utsäde, gödning, kraftfoder och inte minst reservdelar, el-aggregat och pumpar. Det måste bli lite från fall till fall, beroende på verksamhet, men binder också kapital, menar Johan.
Satsning som kräver statligt stöd
Det kan bli både utrymmeskrävande och kostsamt. En gård kan behöva utöka med lokalyta, cisterner och silos. I vissa fall bevakningssystem, något som kräver statlig finansiering.
LRF välkomnar därför att myndigheterna påbörjat arbetet med att ta fram ett investeringsprogram, som första steg, för att möjliggöra att lantbrukare ska kunna stärka sin beredskap.
– Varannan matkasse är importerad. Här kan samhället och konsumenterna göra skillnad redan idag genom att handla rätt. Vår livsmedelsproduktion och självförsörjningsgrad måste öka för att få till en livsmedelstrygghet. I en kris kan vi inte starta upp några nya verksamheter, betonar Johan.
Han välkomnar ambitionen och arbetet med regelförenklingar och tycker att beslutsfattare på kommunal, regional och nationell nivå borde byta fokus, från att lantbruk klassas som samhällsfarlig verksamhet, som måste kontrolleras, till att livsmedelsproduktion är en samhällsviktig näringsgren, som riksdag och regering faktiskt slog fast under pandemin.