Brännfors lantbruk är årets nötköttsföretag i Västerbotten

Årets nötköttsföretag Västerbotten 2024
Katarina och Samuel Holmberg med sönerna Axel och Valter tillsammans med Andreas Bergmark från LRF Västerbottens regionstyrelse med Brännfors lantbruk i bakgrunden.

Brännfors lantbruk, som ligger intill den vackra Åbyälven i Åbyn Västibyn utanför Byske, har av LRF Västerbotten utsetts till Årets nötköttsföretag 2024.

Gården drivs av familjen Holmberg bestående av Samuel, Katarina, sönerna Valter, 21 och Axel, 18 samt döttrarna Lovisa, 16 och Amanda, 13.
– Det känns verkligen jättekul att få uppskattning för det man gör, säger Samuel om utmärkelsen.

Familjen Holmberg är den femte generationen som driver gården. Samuel och Katarina tog över gården 2016, men Samuel som är utbildad maskiningenjör har arbetat på gården sedan 2002. Från början var gården en renodlad mjölkgård. 
– Till en början sålde vi alla tjurkalvar. Men när torkan slog till 2018 fanns det ingen som ville ha fler djur så då fick vi helt enkelt ta hand om dom själv. Vi bestämde oss då för att även satsa på kött. Det är bra att ha flera ben att stå på, då blir man mindre sårbar som företag, säger Samuel.

Nytt djurstall
Det nya djurstallet som byggdes 2019.

Byggde nytt stall för att satsa på kött

För att kunna satsa på både mjölk och kött byggdes ett nytt djurstall 2019. Totalt rymmer alla stallar gårdens 250 köttdjur och 350 mjölkkor. Det föds ca 350 kalvar om året varav cirka 200 för köttuppfödning. 
– Djuren korsas till viss del med köttraser som Simmental, Limousin och Charolais, annars är det mjölkraser och de slaktas vid 18-20 månaders ålder med en slaktvikt på 320 kg, berättar sonen Valter som även arbetar heltid på gården. 

Utöver Samuel och Valter så har man sju heltidsanställda. Katarina sköter lantbrukets bokföring och administration på deltid och arbetar utöver det som distriktsläkare. De övriga barnen i familjen jobbar extra på gården under helger och lov. 

Djurstall med djur.
Totalt rymmer alla stallar gårdens 250 köttdjur och 350 mjölkkor.

De brukar mark över två län

Brännfors lantbruk är en stor gård med långa avstånd, många djur och växtodlingsperioden i norr är som bekant kort, men intensiv. För att hinna bruka gårdens 530 hektar med 380 hektar vall och 150 hektar korn så har man satsat på en effektiv maskinpark.
– Det är ju få saker man kan effektivisera så mycket som slåttern. Vi har investerat i en självgående hack, slåttermaskin, strängläggare, stora transportvagnar och packmaskiner som gjort att vi sparar massor av tid. Det är en nödvändighet eftersom vi även brukar mark 2,5 mil bort i Jävre som ligger i Norrbottens län, berättar Samuel.

Biogasanläggning
Gårdens nya biogasanläggning som ska göra gården självförsörjande på värme och el.

Miljö och hållbarhet i fokus på gården

Effektivitet och hållbarhet genomsyrar gården på alla sätt. Det senaste bygget är en stor biogasanläggning som stod klar i början av året. Gödseln från gårdens djur pumpas upp till anläggningen och ska resultera i biogas som med tiden kommer göra gården helt självförsörjande på både värme och el. 
– Vi har precis kommit i gång och börjat köra den. Planen är att vi ska bli mer än självförsörjande på värme och el och på sikt kanske även kunna producera eget drivmedel. Tidigare har vi värmt upp gården med flis, berättar Samuel.

Årets nötköttsföretag Västerbotten 2024

Tar emot förskolebarn

Varje år brukar Brännfors Lantbruk bjuda in Åbyns pedagogiska omsorg till besök på gården.
– Tyvärr har vi inga närliggande skolor i Åbyn och vi är inte speciellt centralt belägna. Men vi har den lokala förskolan som vi brukar bjuda hit på besök. Det är viktigt att barnen lär sig var maten kommer ifrån i tidig ålder och varför det luktar skit, säger Katarina.

Årets nötköttsföretag Västerbotten 2024

Nomineras till riksutmärkelse

Utmärkelsen Årets nötsköttsföretag i Västerbotten innebär samtidigt en nominering till utmärkelsen på riksnivå. Den delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter i november. Årets tema är företag som bland annat bygger eller har byggt innovativt för framtidens behov med hållbarhet, miljö, rationell drift där ledning, smittskydd, arbetsmiljö och djuromsorg är i fokus. 

LRF Västerbotten anser att Brännfors lantbruk är ett mycket välskött företag inom denna kategori. Det har investerats i nya djurstallar med fyra robotar och en effektiv maskinpark som gör det möjligt att hinna bruka stora hektar vall och korn. Likväl som det har investerats i en ny biogasanläggning som kommer göra gården självförsörjande på både värme och el.  Effektivitet, hållbarhet och framtidstro genomsyrar gården vilket gör den attraktiv och enkel för att nästa generation ska kunna ta vid.