Bönder i stan lockade till Ystad
2024-09-03
Bönder i stan är ett årligt LRF-evenemang i Ystad som i år ägde rum den 5 juli. Evenemanget syftar till att föra samman stad och land genom att visa upp lokala lantbruksprodukter och ge besökarna en chans att uppleva livet på landet. Här berättar Maria Andersson, en av de ansvariga, om årets evenemang och dess framgångar.
Hur gick evenemanget hos er?
– Det var många glada besökare och solen sken. Det är viktigt att visa att lantbruket finns och de skånska och svenska produkterna. Vi hade provsmakningar sponsrade av Ugglarps och Skånemejerier. En av huvudattraktionerna var den stekta korven och provsmakning av äggakaka. Det fanns också ponnyridning, traktorer, smådjur och får som barnen kunde titta på. Cirka 30 utställare visade upp sina produkter från lantbruket. Vi hade även sockervadd från Nordic Sugar.
– Marknadsföringen har varit en blandning av turistinformation, anslag och digitala kanaler, som Facebook. Vi gjorde också utskick till skolor och förskolor, och många förskolegrupper besöker evenemanget på sommaren. Ystadborna har känt till detta evenemang i 30 år, så de är väl informerade. Medlemmarna hjälper också till att sprida budskapet. Vi hade ett kunskapstält där vi visade råvaror och spannmål, som vete, sockerbetor och majs, samt förklarade hur mjöl produceras. Vi utmanade även de äldre att identifiera olika spannmålssorter.
Hur organiserade ni evenemanget?
– Huvudansvaret ligger på kommungrupperna, men vi har en kommitté med folk från kommungrupperna och lokalavdelningarna. Under själva evenemanget har lokalavdelningarna varsina ansvarområden: sätta upp och ta ner tälten och andra står för matlagningen under dagen. Evenemangets egna utställarplatser bemannas av lokalavdelningarna, och vi har ett möte på våren för att samla alla ordförande och se till att alla är med på tåget. Primärt är det dock kommittén som organiserar, inte kommungruppen.
Vilka är dina tips till andra kommungrupper som vill arrangera något liknande i sin kommun?
– Mitt råd är att alla gör det tillsammans och att man gör det för barnens och samhällets skull. Det behöver inte vara ett stort evenemang, det viktiga är att ha något som lockar besökare. Det kan vara en utmaning att få folk att engagera sig, men lokalavdelningarna behöver gå ihop och bestämma sig för att genomföra det. Vi har haft några möten och framförallt en etablerad organisation. Detta var mitt första år i kommittén och jag blev positivt överraskad över hur smidigt allt gick. Det är viktigt att hitta några som tycker det är kul med evenemang och att alla andra gör en liten insats. Tillsammans blir det en stor insats som gör att evenemanget blir lyckat.